Sok zostaje otrzymany z wykorzystaniem technologii wyciskania "na zimno" i lekkiej pasteryzacji równocześnie maksymalnie zachowując cenne składniki odżywcze i witaminy.
Systematyczne picie soku z pokrzywy wzmacnia, uodparnia i oczyszcza organizm, uzupełniając niedobory minerałów i witamin.
Sok z pokrzywy posiada właściwości zwiększania poziomu hemoglobiny i czerwonych krwinek w organizmie, w związku, z czym wskazany jest przy anemii i ogólnym osłabieniu organizmu. Dzięki zawartości witamin i soli mineralnych może uzupełnić niewielkie niedobory tych składników.
Jest niezastąpiony w leczeniu kamicy nerkowej i innych schorzeniach układu moczowego, gdyż posiada właściwości moczopędne, dlatego też wspomaga wydalanie z moczem chlorków, mocznika i innych szkodliwych produktów przemiany materii. Z tego też powodu uchodzi za lek "czyszczący krew".
Przeciwdziała zatrzymywaniu się płynów w organizmie. Pomocny jest również w leczeniu dny moczanowej.
Zawarte w pokrzywie związki oczyszczają układ trawienny, odprowadzają złogi żółciowe, wpływając korzystnie na pracę trzustki, wątroby i żołądka. Sok z pokrzywy można stosować w chorobach wątroby, przewodu pokarmowego, nieżytach żołądkowych i jelit, a także przy biegunkach. Działa też przeciwkrwotocznie, obniża ciśnienie krwi, a także poziom cukru we krwi.