Mango jeden z najsmaczniejszych owoców świata dodatkowo zdrowy jak żaden inny. Bogactwo minerałów, witamin oraz mikroelementów pozwala śmiało nazywać go "owocem bogów". W mango znajdują się witaminy A, C, B1, B2, PP oraz mikroelementy takie jak potas, magnez, fosfor, wapń, sód, żelazo, miedź. Spożywanie mango i picie soku z tego owocu zalecane jest w szczególności osobom mającym problemy z łamliwością paznokci, rogowaceniem skóry, problemami ze wzrokiem. W mango znajduje się bardzo dużo witaminy A 100g owocu zawiera 1,2mg witaminy A co jest ilością dziennego zapotrzebowania na tę witaminę przez organizm. Bardzo duża zawartość miedzi stawia mango jako idealny substytut diety przy anemiach ponieważ miedź bierze udział w produkcji czerwonych krwinek. Kolejnym składnikiem wpływającym korzystnie tym razem na układ trawienny jest błonnik, regulujący pracę jelit. Mango ma również olbrzymie znaczenie podczas kuracji anty nowotworowych, w szczególności raka trzustki. Substancja zwana lupeol badana w warunkach laboratoryjnych zabija komórki nowotworowe raka trzustki i prostaty. Mango jest owocem młodości bardzo duże ilości witamin C, A, E do tego bioflanowoidów oraz wcześniej wspomnianego lupeolu skutecznie powstrzymują procesy starzenia się. Do tego Mango jest bardzo nisko kaloryczne i nie podnosi poziomu cukrów we krwi, przez co jest idealnym napojem przy różnego rodzaju dietach odchudzających. | |