Mango jest owocem wiecznie zielonego drzewa. Jest bogaty w witaminy A, C, PP, E, z grupy B i minerały potas, magnez, fosfor, wapń, sód, żelazo, miedź, flawonoidy, błonnik oraz cenny lupeol, należący do związków o działaniu antyoksydacyjnym, przeciwmiażdżycowym i przeciwzapalnym. Badania potwierdzają skuteczność lupeolu w redukcji komórek rakowych w przypadku nowotworu prostaty i trzustki.
Mango jest bogatym źródłem miedzi, która jest niezbędna w procesie powstawania czerwonych krwinek – jej niedobór może prowadzić do niedokrwistości.
Błonnik reguluje pracę jelit i ułatwia usuwanie szkodliwych produktów przemiany materii.
Osoby, które mają problemy ze wzrokiem, suchością lub rogowaceniem skóry czy łamliwością paznokci spowodowaną awitaminozą zamiast syntetycznej witaminy A mogą przerzucić się na dietę z mango.
Suplement diety. Mango 100% czystego soku. Objętość netto: 500 ml. Skład: sok z owoców mango. Przed użyciem wstrząsnąć. Osad jest zjawiskiem naturalnym. Sok może się nieznacznie różnić kolorem i smakiem w zależności od partii. Po otwarciu spożyć w ciągu 21 dni, przechowywać w lodówce.
O Mango:
Mango indyjskie (Mangifera indica L.), zwane też mangusodrzewem, mangowym drzewem, posmaczem indyjskim – gatunek drzew należący do rodziny nanerczowatych. Pochodzi z obszarów Indii, Malezji, Chin, Filipin. Uprawiany jest w rejonach o klimacie zbliżonym do klimatu zwrotnikowego.
Owoce to pestkowce o długości do 15–20 cm. 55% owocu stanowi miąższ, resztę stanowi nasienie – pestka (budową przypomina śliwkę). Jest ona duża, silnie spłaszczona, przytwierdzone są do niej włókna. W owocach szlachetnych odmian włókna te znajdują się tylko przy pestce, w owocach odmian prymitywnych przebiegają przez cały miąższ, co obniża jakość owocu. Owoc jest na ogół wydłużony i spłaszczony. Skórka ma początkowo barwę ciemnozieloną, przechodząca później w różne odcienie żółto-złoto-czerwone. Skórka jest cienka i gładka, lecz twarda, dlatego, pomimo iż jest jadalna, usuwa się ją przed spożyciem. Miąższ ma barwę pomarańczowożółtą, jest bardzo aromatyczny i soczysty. Owoce niektórych odmian półdzikich mają mocny posmak żywiczny. Wielkość owocu jest różna. Znane są odmiany o owocach średniej wielkości, ważących 100-200 g. Najlepsze handlowe odmiany maja owoce większe: 300-500 g. Są też odmiany o owocach ważących od 1–2 kg
O producencie: Firma JaRo-Pol powstała w 2001 roku. Zajmuje się produkcją i naturalnych preparatów: suplementów diety w formie soków, tabletek, środków spożywczych specjalnego przeznaczenia żywieniowego oraz kosmetyków. Wiedza i doświadczenie pozwoliły stworzyć markę EkoMedica – Naturalnie Znaczy Zdrowo. Hasło to przyświeca firmie od samego początku i nakazuje tworzyć produkty, które łączą doświadczenie czerpane z wieloletniej tradycji medycyny naturalnej z najnowszymi technologiami i osiągnięciami współczesnej nauki. Wszystkie produkty EkoMedica wytwarzane są według ściśle opracowanych norm, bez dodatku konserwantów z zachowaniem swoich właściwości, przeznaczone dla cukrzyków i diabetyków. Preparaty nasze dzięki unikalnym procesom produkcji i najwyższej jakości zdobyły zaufanie u klientów, którzy pragną przywrócenia równowagi organizmowi bez narażania go na skutki uboczne.
W ofercie (na innych naszych aukcjach) dostępne są również inne soki z: aronii, czarnego bzu, dzikiej róży, głogu, granatu, maliny, NONI, pokrzywy, rokitnika, winogron, żurawiny, śliwki.
|