- wykazuje właściwości ochronne na komórki wątroby
- stymuluje pracę wątroby
- wspomaga naturalne procesy przemiany materii, ułatwiając usuwanie szkodliwych toksyn z organizmu
- łagodzi dolegliwości wątroby związane z zaburzeniami wytwarzania żółci
- towarzyszy produkcji soków trawiennych
- sprzyja procesom przemiany tłuszczowej, co pozwala na utrzymanie optymalnego poziomu lipidów, w tym cholesterolu, a także prawidłowej sylwetki
Sok z karczocha jest polecany osobom:
- dbającym o prawidłowe funkcjonowanie wątroby
- odżywiającym się nieprawidłowo (ciężkostrawne posiłki, fast foody)
- odczuwającym uczucie ciężkości po posiłku
- spożywającym znaczące ilości alkoholu
- o obniżonej zdolności do trawienia tłuszczów
- przyjmującym regularnie leki syntetyczne
Wątroba to organ o ogromnym znaczeniu dla organizmu. Uczestniczy w wielu procesach metabolicznych, co niestety naraża ją na szkodliwe działanie toksyn. Jej stan w znacznym stopniu zależy od prowadzonego trybu życia. Nadużywanie alkoholu, niezdrowe odżywianie, przyjmowanie dużych ilości leków, to czynniki, które mogą powodować nieprzyjemne dolegliwości w jej obrębie oraz zaburzenia funkcjonowania.
Z pomocą przychodzi karczoch, będący naturalnym hepatoprotektorem, o długiej tradycji stosowania. Stanowi jedno z najbardziej obfitych źródeł antyoksydantów, które zapewniają ochronę komórkom wątroby. Najaktywniejszym związkiem w karczochu jest cynaryna, o potwierdzonym działaniu żółciopędnym, która ułatwia procesy trawienia, co bywa przydatne po spożyciu ciężkostrawnych posiłków.
DAWKOWANIE