SOK Z JAGÓD GOJI 500 ml - 0,5 Litra
100 % czystego soku z jagód goji.
Oryginał firmy EkaMedica.
Świeża partia.
Wyjątkowo mocny antyutleniacz.
Ze względu na substancje, które zawiera, działa przeciw starzeniu się.
Zawiera 18 rodzajów aminokwasów, 21 elementów śladowych, witaminę C, witaminy z grupy B, składniki mineralne: żelazo, wapń, cynk, selen, nienasycone kwasy tłuszczowe, flawonoidy oraz wiele innych.
Pod względem wartości odżywczych zaszeregowany jest między najbardziej wartościowe owoce naszej planety.
Odkryto, że jagody goji zawierają składniki pokarmowe wymienione poniżej:
• 6 podstawowych witamin
• 11 podstawowych mikroelementów
• 22 dietetyczne pierwiastki śladowe
• 18 aminokwasów
• 8 polisacharydów
• 6 monosacharydów
• 5 nienasyconych kwasów tłuszczowych (niezbędne kwasy tłuszczowe, kwas linolowy i alfa-linolowy, beta-sitosterol oraz inne sterole roślinne).
• 5 karotenoidów, w tym beta-karoten i zeaksantynę, luteinę, likopen i beta-kryptoksantynę, ksantofil
• wiele pigmentów fenolowych
Ponadto odkryto, że jagody Goji zawierają:
Wapń (112mg/100g),
Potas (1.13 mg/100g),
Żelazo (9mg/100g),
Cynk (2mg/100g),
Selen (50 mikrogramów/100g),
Ryboflawinę (1.3mg/100g),
Witaminę C (148mg/100g).
Jagody goji zawierają także wiele roślinnych substancji chemicznych:
• Beta-karoten: 7 mg/100 gramów suszonych owoców.
• Zeaksantynę: do 200 mg/100 gramów suszonych jagód goji. Do 77% wszystkich karotenoidów obecnych w wilczej jagodzie to zeaksantyna.
• Polisacharydy: do 31% wagi pulpy.
Są najbardziej obiecującym środkiem odżywczym wspierającym zdrowie, mającym potencjał zrewolucjonizować dietetykę, osiągnięcia sportowe
oraz tradycyjną medycynę na przestrzeni 21 wieku. Chińska literatura zielarska podkreśla szczególnie działanie jagód Lycium jako środka skutecznego w leczeniu patogenicznych stanów serca, wątroby, śledziony, płuc i nerek.
Owoce posiadają cały zestaw antyoksydantów, minerałów, witamin (głównie C) i są niskokaloryczne.
Suszone owoce propagowane są na Zachodzie jako zdrowa żywność ze względu na wysoką zawartość witaminy C.
Szacuje się, że w 100 gramach jagód jest jej aż 2500 mg!
Zlecane są one też w leczeniu reumatyzmu spowodowanego zimnym i wilgotnym klimatem. Długotrwale stosowanie zapewnia wzmocnienie stawów, kości, wzmacnia system odpornościowy, wyszczupla, opóźnia procesy starzenia, poprawia również witalność, poprawia wzrok, zapewnia długowieczność. Jak wykazały badania, zawarty w jagodach polisacharyd (cukier długołańcuchowy) posiada silne działanie stymulujące na system odpornościowy poprzez zwiększenie poziomu immunoglobulin A (Ig A)- protein immunologicznych, których poziom obniża się wraz wiekiem.
Ich spożywanie zalecane jest dzieciom z obniżoną odpornością oraz osobom żyjącym w dużym stresie. Dieta wzbogacona o te owoce pomaga wyregulować pracę serca i ciśnienie krwi oraz hamuje procesy starzenia - to zapewne przyczynia się do powszechnego przekonania o dobroczynnym wpływie Goji na męską płodność i potencję.
Zdaniem prof. dr hab. Bożeny Waszkiewicz-Robak, kierującej Katedrą Żywności Funkcjonalnej i Towaroznawstwa na SGGW jagody Goji stosowane są w tradycyjnej medycynie Wschodu jako lek przy chorobach serca, nerek, płuc oraz przy dolegliwościach reumatycznych, schorzeniach wątroby, na wzmocnienie oczu, mięśni i kości. Spożywanie Goji hamuje syntezę cholesterolu, zapobiegając przemianom tłuszczowym wątroby. Obecnie poleca się tę roślinę jako środek o wielokierunkowym oddziaływaniu prozdrowotnym, tj. jako roślinę wzmacniającą i regulującą pracę układu trawiennego, poprawiającą ostrość widzenia, wspomagającą funkcjonowanie układu odpornościowego, poprawiającą potencję, korzystnie oddziałującą na ogólną kondycję fizyczną organizmu oraz opóźniającą procesy starzenia.
Firma została nagrodzona tytułem firmy roku.
Otrzymała również nagrodę za najlepszy produkt (sok z pokrzywy)