Znany i ceniony od wieków granat stał się niedawno przedmiotem badań naukowych. Okazuje się, że nie bez podstaw otaczano go przez stulecia taką estymą. Wiemy już dzisiaj, że granat zaliczyć możemy do tak zwanych superowoców. Co to znaczy? Superowoce poza tym, że pysznie smakują, łączą w sobie wyjątkowe właściwości odżywcze i antyoksydacyjne. Czym jest antyoksydacja, tłumaczyć od podstaw nie musimy – wspomnijmy tylko, że chodzi o właściwości przeciwutleniające, czyli unicestwiające wolne rodniki, będące źródłem choćby niekorzystnych mutacji DNA, a co za tym idzie, przyczyną starzenia się organizmu i zmian nowotworowych. Granat znalazł się wśród superowoców w doborowym towarzystwie: jest tu i coraz popularniejszy egzotyczny owoc noni, i czarne jagody tak dobre na wzrok, i swojski rokitnik, i żurawina, i podbiegunowa żółta malina moroszka. Superowoce znalazły się na celowniku producentów zarówno świeżych soków, suplementów diety, jak i kosmetyków. To jeszcze jeden z niezwykłych przykładów, gdy nauka pochyla się nad tradycją i dawnymi „sposobami na choroby”, znajdując rzetelne uzasadnienie dla stosowania – tak niedawno przecież jeszcze lekceważonych przez medycynę – zbawiennych składników naturalnych. Nowoczesne metody pozyskiwania najcenniejszych ingrediencji dają zresztą pewność, że nie znikną one w niewłaściwej, domowej obróbce.
Sok z granatu jest po pierwsze bogatym źródłem łatwo przyswajalnych polifenoli. To pojęcie naszym czytelnikom także nie powinno być obce. Polifenole są potężnym antyutleniaczem, występującym naturalnie w roślinach. Znamy je między innymi z winogron, ich pestek i skórek, a zatem także z oleju i czerwonego wina. Jednak ich zawartość w soku z granatu przewyższa swoją mocą inne znane nam z przyrody źródła polifenoli. Granat zdecydowanie w tej kategorii „wychodzi na prowadzenie”. Co dobrego wynika z takiej ilości antyoksydantów? Przede wszystkim – o czym wspomnieliśmy wyżej – spożywanie ich opóźnia procesy starzenia się i zwiększa odporność organizmu. Zmniejsza też zagrożenie miażdżycą, pomagając utrzymać pod kontrolą cholesterol. Jakby tego było mało, granat jest kopalnią kwasów organicznych i żelaza. Ale to jeszcze nie wszystko. Owoc granatu może stać się cenną bronią w profilaktyce nowotworowej, w związku ze swoimi niezwykłymi właściwościami obniżającymi ryzyko zachorowania na raka prostaty i piersi. W 2009 roku w Amerykańskim Narodowym Instytucie Zdrowia (NIH) prowadzono badania kliniczne nad prozdrowotnymi właściwościami soku z granatu w kilkunastu dziedzinach, między innymi właśnie u pacjentów z rakiem prostaty. Ich obiecujące wyniki związane z obniżeniem poziomu PSA u badanych, a także z apoptozą komórek rakowych in vitro, dają podstawę do dalszych badań, a to w akademickiej rzeczywistości jest sygnałem bardzo optymistycznym. Ekstrakt z owoców granatu okazał się też czynnikiem hamującym namnażanie się komórek raka piersi w badaniach in vitro.
Skład: 100% soku granatów
Polecamy również:
Zapraszamy na pozostałe nasze aukcje!
Największy wybór bakalii i produktów BIO i EKO na allegro!
|