W medycynie ludowej czarny bez był ceniony „od zawsze”. Uważano, że zastępuje całą aptekę. Do tego przypisywano mu właściwości magiczne. Bez czarny stosowany był przez nasze babcie w przeziębieniach, jako środek napotny, wzmagający produkcję śluzu w oskrzelach i moczopędny oraz jako środek łagodnie przeczyszczający. Owoce nie nadają się do spożycia na surowo. Jagody czarnego bzu są jednym z najbogatszych źródeł antocyjanów, które stymulują system immunologiczny przez zwiększenie produkcji zwalczających infekcje limfocytów.
Świeże owoce nie nadają się do spożycia, dlatego najlepiej przygotowywać z owoców sok. Bez zawiera dużo witaminy A, B1 i B2, ale też flawonoidy, kwasy organiczne, garbniki, pektyny enzymy i biopierwiastki, np. jod. Owoce bzu czarnego są uznawane za skuteczne środki usuwające szkodliwe produkty przemiany materii. Wywołują także wzmożoną transpiracje skóry, działają lekko diuretycznie (moczopędnie).
Dawkowanie:
Pro zdrowotnie 3 razy dziennie 30 ml przed posiłkami.
Profilaktycznie dla zdrowia i urody pić 25 ml soku 2 razy dziennie.
Specyfikacja:
- Bez konserwantów,
- Bez dodatku cukru,
- Zawiera naturalnie występujące cukry w owocach,
- Przed użyciem wstrząsnąć.
- Osad jest zjawiskiem naturalnym,
- Sok może się nieznacznie różnić kolorem i smakiem w zależności od partii,
- Po otwarciu spożyć w ciągu 21 dni, przechowywać w lodówce,
- Opakowanie- butelka apteczna, brązowa uniemożliwia przenikanie promieni słonecznych tym samym lepiej chroni zawarte w soku drogocenne składniki.
CIEKAWOSTKA:
Sok z owoców firmy Ekamedica produkowany jest innowacyjną metodą. Świeże owoce zbierane są i wyciskane w miejscu zbiorów w prasach mechanicznych bez
użycia wysokiej temperatury. Następnie 100% sok z owoców zostaje zamrożony i w postaci kostki lodu transportowany jest do Polski. W zakładzie produkcyjnym
w powolnym procesie sok jest rozmrażany i konfekcjonowany do butelek aptecznych. Butelki z ciemnego szkła tak zwane apteczne charakteryzują się wysoką
ochroną przed promieniowaniem UV które uszkadza mikroelementy i przede wszystkim witaminę C. Następnym etapem jest nisko temperaturowa pasteryzacja, która
nie uszkadza żadnych składowych soku.