W medycynie ludowej czarny bez był ceniony „od zawsze”. Uważano, że zastępuje całą aptekę. Do tego przypisywano mu właściwości magiczne. Bez czarny stosowany był przez nasze babcie w przeziębieniach, jako środek napotny, wzmagający produkcję śluzu w oskrzelach i moczopędny oraz jako środek łagodnie przeczyszczający. Owoce nie nadają się do spożycia na surowo. Jagody czarnego bzu są jednym z najbogatszych źródeł antocyjanów, które stymulują system immunologiczny przez zwiększenie produkcji zwalczających infekcje limfocytów.
Świeże owoce nie nadają się do spożycia, dlatego najlepiej przygotowywać z owoców sok. Bez zawiera dużo witaminy A, B1 i B2, ale też flawonoidy, kwasy organiczne, garbniki, pektyny enzymy i biopierwiastki, np. jod. Owoce bzu czarnego są uznawane za skuteczne środki usuwające szkodliwe produkty przemiany materii. Wywołują także wzmożoną transpiracje skóry, działają lekko diuretycznie (moczopędnie).
Czarny bez 100% soku. Objętość netto: 500 ml. Bez konserwantów. Skład: sok z owoców czarnego bzu. Przed użyciem wstrząsnąć. Osad jest zjawiskiem naturalnym. Sok może się nieznacznie różnić kolorem i smakiem w zależności od partii. Po otwarciu spożyć w ciągu 21 dni, przechowywać w lodówce.
Pojemność: 500ml Skład: 100% sok z czarnego bzu Kraj Pochodzenia: Polska Produkt nie zawiera sztucznych barwników i konserwantów: Tak Swojskie (domowe) Przetwory: Tak Zdrowa żywność: Tak
|