Właściwości berberysu
Owoce berberysu zawierają alkaloidy, kwasy organiczne, cukry, pektyny, garbniki, sole
mineralne i witaminy, w tym najwięcej witaminy C (80 mg w 100 g). Z tego względu nazywany
jest "polską cytryną" lub "cytryną Północy". W medycynie ludowej odwary z owoców berberysu
stosuje się w przeziębieniach i chorobach gorączkowych. By podnieść odporność organizmu, do
herbaty dodaje się suszone owoce berberysu. Z kolei wyciągi z kory i korzeni tej rośliny stosuje
się przy zakażeniach bakteryjnych, gdyż, dzięki zawartości berberyny (alkaloidu
izochinolinowego, który działa antybakteryjne), wykazują właściwości antybiotyczne.
http://www.poradnikzdrowie.pl/zdrowie/domowa-apteczka/berberys-wlasciwosci-lecznicze-i-zastosowanie-berberysu_36902.html
Dzięki właściwościom rozszerzającym naczynia, obniża ciśnienie tętnicze krwi. Dowody na to można odnaleźć w rosyjskiej medycynie ludowej. Jego właściwości przeciwzapalne testowano w leczeniu procesów zapalnych stawów.
WAŻNE! Berberysu nie można spożywać przez dłuższy czas, ponieważ zawarta w nim berberyna odkłada się w sercu, wątrobie i trzustce.
http://www.poradnikzdrowie.pl/zdrowie/domowa-apteczka/berberys-wlasciwosci-lecznicze-i-zastosowanie-berberysu_36902.html