Owoce aronii czarnej, a także sok z nich można polecany jest w
profilaktyce i leczeniu nadciśnienia krwi, arteriosklerozie, katarze
żołądka oraz żylaków odbytu. Owoce aronii zawierają od 1200 do 5000
mg witaminy P, podczas gdy w innych owocach uprawianych tradycyjnie w
naszym kraju zawartość tej witaminy nie przekracza kilkudziesięciu mg.
Zaznaczyć należy, że w sokach i mrożonkach witamina ta prawie w pełni
zachowuje swoją aktywność
Ich największą zaletą jest wysoka zawartość antocyjanów
(ciemnoczerwonych barwników, obecnych m. inn. w czerwonym winie) oraz
katechini ich polimerów (podobnych do występujących w zielonej
herbacie).
Na ogół zachowują swoje właściwości w przetworach: sokach, dżemach,
syropach co jest szansą dla przemysłu przetwórczego i firm
farmaceutycznych (żywność funkcjonalna,suplementy). Związki te mają
korzystne działanie na wiele procesów metabolicznych, głównie z powodu
właściwości antyoksydacyjnych, ale nie jest to tylko likwidacja
powstających w organizmie wolnych rodników. Pokazano, że stymulują one
aktywność jednych enzymów, hamują innych, w sumie przyczyniając się
do utrzymania organizmu w dobrej formie.
Zestaw związków obecnych w aronii działa odtruwająco, redukuje
niektóre toksyny, z innymi tworzy nierozpuszczalne kompleksy usuwając je
z organizmu.Poprawa diety poprzez włączenie produktów bogatych w
antyoksydanty spowalnia rozwój procesów miażdżycowych.
Aronia powinna być stałym składnikiem diety osób zagrożonych zawałem
i udarem.