Acai sa brazylijskimi jagodami bogatymi w witaminy ( A, B1, B2, E, C) oraz fosfor, magnez, wapń, potas, aminokwasy, antyutleniacze, kwasy tłuszczowe oraz enzymy , które odpowiadają za prawidłowe funkcjonowanie komórek. Wartość ORAC ( określająca zdolność pochłaniania wolnych rodników tlenowych ) dla Acai zawiera około 30 x więcej antyoksydantów niż czerwone winogrona. Oddziaływanie zdrowotne soku z Acai: •Opóźnia procesy starzenia się organizmu •Obniża ryzyko zachorowania na nowotwory •Oczyszcza organizm z toksyn i substancji szkodliwych •Przyspiesza regenerację organizmu po przebytej chorobie , dużym wysiłku fizycznym. •Łagodzi niekorzystne skutki stresu •Ogranicza rozrost gruczołu krokowego we wczesnym stadium •Chroni przed osteoporozą •Wspomaga pracę mięśnia sercowego i naczyń krwionośnych. Obniża ryzyko powstawania zatorów i wylewów. •Obniża poziom „złego” cholesterolu •Obniża zbyt wysokie ciśnienie krwi •Wskazany dla cukrzyków, jako owoc o niskim indeksie glikemicznym •Wspomaga układ odpornościowy •Wspomaga leczenie chorób układu pokarmowego, np. choroby wrzodowej żołądka i dwunastnicy •Łagodzi stany zapalne stawów SPOSÓB UŻYCIA : spozywax 20ml soku dziennie przed posiłkiem sam lub rozcieńczonyz woda lub innym sokiem WARTOŚĆ ODZYWCZA: białko 1,12g, tłuszcz 4,23 g, glukoza 0,13, fruktoza0,08, calcium 48mg, miedż0,2mg, magnez 21mg, potas 159mg, cynk0,5mg, zelazo 1mg Termin przydatności do spozycia: 27. 04. 2013