W tradycyjnej medycynie Polinezyjczyków Noni (Morinda Citrifolia) jest stosowane od ponad 2000 lat. Roślinie tej przypisuje się wiele terapeutycznych zastosowań. Działanie substancji zawartych w owocach noni ciągle pozostaje nie do końca wyjaśnione przez współczesną naukę. W ostatnich latach badania nad noni prowadzi kilka ośrodków naukowych m.in. Instytut Badań nad Rakiem Uniwersytetu Hawajów, Centrum Nauk o Zdrowiu Uniwerstetu Stanowego w Luizjanie / USA oraz Narodowy Instytut Medycyny Komplementarnej i Alternatywnej (NCCAM) / USA.
Sok z noni produkowany przez Tahiti Naturel jest pozyskiwany z miąższu starannie wyselekcjonowanych świeżych owoców, dojrzewających w dziewiczym środowisku Tahiti. Sok jest tłoczony na zimno w czasie 24 godzin od momentu osiągnięcia przez owoce stadium dojrzałości. Następnie jest poddawany specjalnej filtracji (tzw. Tangential Flow Filtration) celem uzyskania stabilności i czystości mikrobiologicznej. Filtr z porami o średnicy 0,2 mikrometra oczyszcza sok z bakterii i innych drobnoustrojów. Dzięki temu sok nie fermentuje i jest bezpieczny dla zdrowia konsumenta. Filtracja taka służy również polepszeniu specyficznych dla noni walorów smakowych (redukcja gorzkiego smaku). Dzięki temu procesowi nieprzyjemny smak noni staje się bardziej znośny dla podniebienia bez utraty właściwości terapeutycznych soku.
Sok z noni Tahiti Naturel uzyskał pozytywną opinię Europejskiej Komisji Zdrowia i Ochrony Konsumenta (SANCO) oraz certyfikaty produktu organicznego instytutu ECOCERT SAS F32600 oraz BCS-Öko jako potwierdzenie jego najwyższe- stosowany w chorobach nowotworowych i ich profilaktyce.
POJEMNOŚĆ: 1l.