Medycyna ludowa uznawała głóg za doskonały środek zwalczający m.in. choroby serca, bezsenność, problemy z układem pokarmowym. Medycyna oficjalna zajęła się nim w XIX wieku, odtąd powstaje wiele farmaceutyków z udziałem jego kwiatów, liści i owoców. Najczęściej są to preparaty nasercowe, uspokajające, regulujące ciśnienie i zwalczające bezsenność, ale nie tylko.
Główną frakcję związków czynnych w owocach głogu stanowią flawonoidy – heterozydy kwercetyny i witeksyny oraz dimeryczne formy leukoantocjanidyn. Ponadto surowiec zawiera związki trójterpenowe, garbniki, pochodne puryny i karotenoidy. Głóg zawiera bioflawonoidy, które m.in. wspomagają działanie witaminy C i wykazują działanie wzmacniające układ krwionośny, oraz kwasy organiczne, garbniki, gorycze, fitosterole, olejek eteryczny, witaminy z grupy B, prowitaminę A i sole mineralne: żelazo, wapń, magnez, potas, a także mangan, kobalt, glin i krzem, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Falwonoidy mają zdolność to tworzenia kompleksów z metalami ciężkimi – co ułatwia usuwanie tych szkodliwych dla organizmu pierwiastków.
Owoc głogu 100% soku z owoców głogu. Objętość netto: 500 ml. Bez konserwantów. Skład: sok z owoców głogu. Przed użyciem wstrząsnąć. Osad jest zjawiskiem naturalnym. Sok może się nieznacznie różnić kolorem i smakiem w zależności od partii. Po otwarciu spożyć w ciągu 21 dni, przechowywać w lodówce.