Jagoda Goji jest owocem pochodzącym z krzewu kolcowoju chińskiego i szkarłatnego.
Jagoda stosowana jest w medycynie chińskiej od wieków.
Pierwsze wzmianki o stosowaniu Jagody Goji pochodzą z roku 500-nego.
Ich zastosowanie w kuchni jak i medycynie niekonwencjonalnej są szeroko znane już na całym świecie.
Jagoda Goji głównie działa pobudzająco na system odpornościowy człowieka.
Oprócz stymulacji układu odpornościowego posiada działanie pobudzające cały organizm, chroni przed szkodliwymi czynnikami wątrobę, wspomaga poprawę jakości widzenia. Praktycznie każdy środek leczący wzrok zawiera ekstrakty z jagody goji. Spowalnia starzenie się skóry i organizmu, pomaga w regulacji ciśnienia krwi, dodatkowo posiada składniki przeciw utleniające, jak również wspomaga organizm w walce z niedocukrzeniem (hipoglikemią).
W skład Jagody Goji wchodzą: wapnia, potas, żelaza, selenu, cynku, oraz wiele witamin, są również bogatym źródłem aminokwasów, polisacharydów, karotenoidów,
Dawkowanie:
15-30ml dziennie dla osoby dorosłej oraz 1/2 dawki dla dzieci poniżej 10-ego roku życia.
Specyfikacja:
- Bez konserwantów,
- Bez dodatku cukru,
- Zawiera naturalnie występujące cukry w owocach,
- Przed użyciem wstrząsnąć.
- Osad jest zjawiskiem naturalnym,
- Sok może się nieznacznie różnić kolorem i smakiem w zależności od partii,
- Po otwarciu spożyć w ciągu 21 dni, przechowywać w lodówce,
- Opakowanie- butelka apteczna, brązowa uniemożliwia przenikanie promieni słonecznych tym samym lepiej chroni zawarte w soku drogocenne składniki.
CIEKAWOSTKA:
Sok z owoców firmy Ekamedica produkowany jest innowacyjną metodą. Świeże owoce zbierane są i wyciskane w miejscu zbiorów w prasach mechanicznych bez
użycia wysokiej temperatury. Następnie 100% sok z owoców zostaje zamrożony i w postaci kostki lodu transportowany jest do Polski. W zakładzie produkcyjnym
w powolnym procesie sok jest rozmrażany i konfekcjonowany do butelek aptecznych. Butelki z ciemnego szkła tak zwane apteczne charakteryzują się wysoką
ochroną przed promieniowaniem UV które uszkadza mikroelementy i przede wszystkim witaminę C. Następnym etapem jest nisko temperaturowa pasteryzacja, która
nie uszkadza żadnych składowych soku.