Informacje ogólne
Żurawina od niepamiętnych czasów uważana była za ważny składnik diety mający duży wpływ na poprawę zdrowia. W farmacji znalazła zastosowanie żurawina wielkoowocowa (vaccinium macrocarpon)*. Do tej pory oznaczone aktywne składniki żurawiny to: kwas cytrynowy kwas chinowy, kwas jabłkowy, kwas benzoesowy, fruktoza, witamina C, A, B I, B2, flawonoidy,kwercytyna, kemferol, antocyjany, cyjanidyna, delfinindyna, peonidyna, malwidyna, flawonole,taniny i glikozydy flawonowe.
Infekcje dróg moczowych
Infekcje dróg moczowych wywołują najczęściej bakterie Escherichia coli (E. coli) osadzające się w drogach moczowych gdzie powodują stany zapalne. Żurawina zmniejsza przyczepność bakterii E. coli do ścianek dróg moczowych, jednocześnie obniżając poziom tych bakterii w moczu.Pomaga też zapobiegać infekcjom pęcherza moczowego w przypadku osób mających problemy z jego opróżnianiem np. choroba prostaty. Żurawina przynosi także korzyści osobom po operacjach urologicznych, z założonym cewnikiem lub z zaburzeniami neurologicznymi (np. po udarze, wylewie czy urazie kręgosłupa), gdzie ryzyko powstania infekcji jest bardzo duże.
W przypadku skłonności do infekcji dróg moczowych zaleca się przyjmowanie żurawiny w celu zapobiegania ewentualnym ich nawrotom. Dodatkowo żurawina zapobiega przykremu zapachowi moczu.
Choroby serca
Żurawina zawiera szeroki wachlarz flawonoidów. Naukowcy wykazali, iż te związki o właściwościach antyoksydacyjnych mają zdolność do zmniejszenia tempa tworzenia się zakrzepów krwi oraz wywierają korzystny wpływ na rozszerzanie się naczyń krwionośnych.
Zapobiegają one też
utlenianiu się cholesterolu, co w dużym stopniu zmniejsza ryzyko powstawania zmian miażdżycowych i zatykaniu się naczyń krwionośnych. W badaniach wykazano, iż spożywanie szklanki
czystego soku ze świeżej żurawiny wielkoowocowej przez 3 miesiące znacząco podnosi poziom dobrego cholesterolu (HDL). W niektórych badaniach nawet o 10% co oznacza (biorąc pod uwagę statystykę epidemiologiczną) spadek ryzyka chorób serca o 40%.
Profilaktyka chorób wrzodowych
Próby in vitro wykazały iż aktywne związki zawarte w żurawinie (taniny) powstrzymują niektóre z bakterii będących przyczyną powstawania wrzodów od zagnieżdżania się w ściankach żołądka.
Badania prowadzone na trzech różnych łańcuchach Helicobacter pyroli wykazały, że związki zawarte w żurawinie powstrzymują osadzanie się tej bakterii na śluzie żołądka. Wykazano także,
że żurawina zawiera związki powstrzymujące rozwój innych szkodliwych bakterii przewodu pokarmowego a jednocześnie promuje rozwój dobrych bakterii, zwiększając populacje dobrej flory bakteryjnej Lactobacillus fermentum nawet 25-krotnie.
Choroby dziąseł i przyzębia
Wykazano, iż żurawina może zmniejszać prawie o 60% zdolność osadzania się najczęściej spotykanych szkodliwych bakterii w jamie ustnej. Spożywanie żurawiny i regularne płukanie nią
jamy ustnej pomaga zredukować ilość patogennych bakterii w jamie ustnej i zmniejszyć
zapadalność na choroby dziąseł i przyzębia.
Inne możliwe zastosowania
Z doświadczeń laboratoryjnych na wyizolowanych komórkach mózgowych zwierząt dotkniętych
symulowanym wylewem lub udarem wynika, iż wyciąg z żurawiny obniża śmiertelność tych komórek o 50% w porównaniu do komórek, których nie poddano wcześniej działaniu ekstraktu z żurawiny przed symulowanym udarem lub wylewem.
Może to oznaczać ewentualnie potencjalne działanie żurawiny zmniejszające negatywne skutki udaru lub wylewu krwi do mózgu.