SOJA - Glicyne max
Kiełki soi to doskonałe źródło białka, witamin A, B, C i K oraz fosforu, miedzi, potasu, żelaza, manganu i magnezu. Są również bogate w nienasycone kwasy tłuszczowe. Regularne ich spożywanie ma dobroczynny wpływ na cerę, koi nerwy, dodaje energii i apetytu. Pomagają obniżyć poziom "złego" cholesterolu oraz ciśnienie krwi. Jako bogate źródłofitoestrogenów polecane są kobietom w okresie menopauzy. Posiadają właściwości przeciwiażdżycowe , podwyższają odporność organizmu , mają działanie przeciwnowotworowe . Są produktem bezglutenowym .
Kiełków soi nie powinno się spożywać na surowo, lecz po lekkim podduszeniu (w wodzie lub na parze), co znacznie ułatwia ich przyswajalność i poprawia smak .
Kiełki z soi są dosyć trudne do uprawy. Należy starannie przebrać nasiona i odrzucić wszystkie uszkodzone. Następnie moczymy nasiona 12 godzin w letniej, przegotowanej wodzie. Póżniej przenosimy je do kiełkownicy. Bardzo ważne jest płukanie 4-6 razy dziennie, najlepiej co 3 godziny. Czas kiełkowania wynosi 4-5 dni w ciepłym, nienasłonecznionym miejscu. Wielkość do spożycia to 2-4 cm.
Licytujesz: 1 opakowanie nasion o sprawdzonej zdolności kiełkowania .
Waga : 100g .
WAŻNE : KUPUJĄC NA KILKU NASZYCH AUKCJACH LUB KILKA PRZEDMIOTÓW POKRYWASZ TYLKO JEDEN KOSZT WYSYŁKI UZALEŻNIONY OD WAGI PRZESYŁKI.
KOSZT PRZESYŁKI W ZALEŻNOŚCI OD WAGI: 1) Przesyłka listowa ekonomiczna do 50g - 3zł ponad 50g do 500g - 6zł 2) Przesyłka listowa polecona do 50g - 6zł ponad 50g do 300g - 8zł ponad 300g do 500g - 10zł 3) Paczka pocztowa ekonomiczna do 1kg - 15zł 4) Kurier do 1kg - 16,50 zł ponad 1kg do 2kg - 18zł ponad 2kg do 30kg - 21zł
PRZESYŁKI LISTOWEJ EKONOMICZNEJ JAKO NIEREJESTROWANEJ / Poczta Polska nie wystawia dowodu nadania takiej przesyłki / NIE MOŻNA REKLAMOWAĆ NA POCZCIE / oznacza to, że w razie jej zaginięcia co się sporadycznie zdarza nikt nie zwróci kupującemu pieniędzy / I DLATEGO JEST WYSYŁANA NA WYŁĄCZNĄ ODPOWIEDZIALNOŚĆ I RYZYKO KUPUJĄCEGO.
ZAPRASZAMY DO NASZEGO SKLEPU NA POZOSTAŁE AUKCJE
Ponieważ wbrew pozorom kiełkowanie nie jest łatwą sztuką poniżej podajemy podstawową procedurę prawidłowego kiełkowania nasion, która mamy nadzieję pomoże naszym klientom uzyskać dorodne i smaczne kiełki wysokiej jakości:
1/ Pobranie odpowiedniej ilości nasion, sprawdzenie ich czystości, usunięcie takich elementów, jak kamyki, nasiona chwastów, połamane lub uszkodzone nasiona. 2/ Przepłukanie nasion. 3/ Namaczanie nasion przez odpowiednio długi czas w zależności od gatunku. 4/ Wstawienie nasion do pojemnika, odpowiednio częste przepłukiwanie, również w zależności od gatunku. 5/ Należy zadbać o to, aby nasiona nie psuły się i nie pleśniały. Dzieje się tak wtedy, gdy wsypiemy ich zbyt dużą ilość. Dlatego wsypujemy tylko jedną warstwę luźno rozłożonych nasion. Do namaczania i zraszania należy używać zawsze letniej, przegotowanej wody. Pleśń pojawia się również z powodu zbyt dużej wilgoci, lub zbyt wysokiej temperatury (albo i jedno i drugie ), ponadto niektóre nasiona są trudniejsze w hodowli, dla ich skiełkowania z sukcesem, oprócz wiedzy niezbędne jest też odpowiednie doświadczenie, dlatego właśnie tak często poleca się lucernę lub rzodkiewkę na początek hodowli, jako rośliny kiełkujące dość łatwo.
Metody kiełkowania: Hodowlę kiełków najlepiej zacząć od kiełkowania na sitku, ligninie lub wacie. Po nabraniu doświadczenia i wprawy można pokusić się o kiełkowanie w pojemnikach.
1/ Na sitku: łyżkę wypłukanych nasion pszenicy, jęczmienia lub owsa wysypujemy na plastikowe sitko. Do szklanki wlewamy letnia wodę, tak aby nasiona się z nią nie stykały. Wymieniamy wodę 1-2 razy dziennie. Kiełki są gotowe do spożycia po kilku dniach. 2/ Na ligninie lub wacie: metoda najlepsza dla rzodkiewki, rzeżuchy i lnu. Na talerzyku lub spodeczku kładziemy zwilżoną ligninę lub watę i rozsypujemy na nim równomiernie nasiona. Zraszamy 2-3 razy dziennie, tak aby podłoże nie wyschło. Po kilku dniach pojawiają się kiełki. 3/ Na gazie: metoda najlepsza dla cieciorki, soi oraz fasoli mung i adzuki. Nasiona najpierw moczymy w letniej wodzie przez ok. 12 godzin, następnie osączamy je i opłukujemy. Do dość szerokiego naczynia, np. słoika lub garnka, wlewamy letnią, przegotowaną wodę. Naczynie nakrywamy gazą mocując ją gumką wokół jego brzegów tak aby nie dotykała ona wody. Rozsypujemy nasiona, w taki sposób aby leżały na wilgotnej gazie, ale się nie moczyły. Po kilku dniach kiełki są gotowe do spożycia. 4/ W pojemniku – bardzo wygodna do kiełkowania nasion jest kiełkownica. Jest ona zbudowana z pięciu elementów. a/ Pokrywka - gwarantuje stabilny, wilgotny klimat, także przy wahaniach temperatury. b/ Szalki do kiełkowania – trzy duże szalki o średnicy 20cm. Można w nich poddawać kiełkowaniu jednocześnie trzy różne gatunki nasion albo kontynuować zbiory poprzez stopniowe wysiewanie nasion. c/ Czerwone syfony odpływowe – zapewniają równomierny odpływ wody oraz regulują wilgotność. d/ Wentylatory – w pokrywie i w poszczególnych szalkach przeznaczonych do kiełkowania nasion umieszczono po trzy wentylatory. Służą one do odprowadzania gazów i tlenu. e/ Zbiornik wody – po nawodnieniu nadmiar wody gromadzi się w zbiorniku, może ona służyć do podlewania kwiatów.
|