Soja to jeden z najpopularniejszych produktów azjatyckich. Po raz pierwszy soja została opisana w chińskich rękopisach już w 2800 roku p.n.e. Ze względu na szerokie zastosowanie oraz właściwości odżywcze została okrzyknięta "wołowiną" Chin. Soja doskonale smakuje w daniach jednogarnkowych, a także pod postacią kiełków.
Produkt rolnictwa ekologicznego.
Jednostka certyfikująca AGRO BIO TEST Certyfikat PL-EKO-07
Przepis na soję zapiekaną w sosie beszamelowym:
Składniki: szklanka ziarna soi, 4 duże grzyby shitake, 1 cebula, 200 g masła, 0,5 l mleka, 5 łyżek mąki pełnoziarnistej pszennej, gałka muszkatołowa, sól morska, pieprz biały.
Sposób przygotowania:
Soję namaczamy w zimnej wodzie na noc. Następnie zalewamy świeżą wodą. Doprowadzamy do wrzenia, gotujemy na wolnym ogniu ok. 90 min. W tym czasie przygotowywujemy grzyby oraz sos beszamelowy. Grzyby delikatnie oczyszczamy, usuwamy ogonki. Kapeluszcze kroimy w kostkę, cebulę szatkujemy. Podsmażamy wszystko na łyżce masła, lekko solimy. Sos beszamelowy: pozostałe masło rozpuszczamy w rondlu, wsypujemy powoli mąkę, jednocześnie intensywnie mieszając. Następnie dodajemy stopniowo mleko, pamiętając o ciągłym mieszaniu. W momencie jak sos zgęstnieje, dosypujemy szczyptę gałki muszkatołowej oraz pieprzu białego, solimy. W naczyniu żaroodpornym układamy soję, następnie grzyby z cebulką. Zalewamy wszystko sosem beszamelowym. Opcjonalnie możemy posypać potrawę startym serem mozzarella. Pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni C piekarniku przez ok. 30 min.
Wartość odżywcza w 100 g:
Wartość energetyczna - 382 kcal (1597 kJ)
Białko - 34,3 g
Węglowodany- 17,0 g
Tłuszcz- 19,6 g