|
SOCZEWICA ZIELONA 500g
Soczewica to idealny materiał na zupy, gulasze lub sałatki, świetnie pasuje do curry i doskonale łączy się z miętą, która nadaje jej pikantny posmak. W odróżnieniu od innych roślin strączkowych, nie musi być namaczana przed ugotowaniem, gdyż bardzo szybko chłonie wodę. W zależności od gatunku lub świeżości soczewicy (starsza jest twardsza) gotowanie może zająć od 10 minut do godziny. Idealne proporcje do gotowania ziaren to dwie szklanki wody na szklankę soczewicy. Musimy jednak pamiętać, iż soczewicę łatwo rozgotować, dlatego należy co jakiś czas sprawdzać, czy jest już miękka. Sól dodana do gotującej soczewicy sprawia, iż ziarna twardnieją. Dobrze więc posolić je dopiero pod koniec, gdy są już ugotowane. Soczewica zielona w zależności od odmiany ma barwę od jasnej zieleni do koloru zielono-brązowego. Ma wyrazisty, ostry smak. Po ugotowaniu (około 45 min.) zachowuje swój kształt, dlatego nadaje się do sałatek czy pasztetów.
|
|
| |
|
|
Zobacz nasze pozostałe aukcje: |
| |