SOCZEWICA ZIELONA -
Lens culinaris
Kiełki soczewicy szczególnie polecane są dla kobiet w ciąży, gdyż dostarczają organizmowikwasu foliowego, substancji ściśle związanej z prawidłowym rozwojem mózgu i układu nerwowego przyszłego dziecka. W dorosłym życiu niedobór kwasu foliowego powoduje m.in. zahamowanie procesu krwiotwórczego w szpiku kostnym.
Kiełki soczewicy zawierają witaminy z grupy B i aminokwasy, oprócz tego duże ilości wapnia, cynku, żelaza, potasu, magnezu i fosforu. Są doskonałym źródłem witaminy C, skutecznie przeciwdziałają zakażeniom wirusowym i mają działanie antynowotworowe. Wykazują korzystny wpływ na zęby i cerę, pomagają przy chorobach takich jak cukrzyca, kamica żółciowa, miażdżyca. Podobnie jak kiełki lucerny mogą jeść je osoby, które nie tolerują preparatów żelaza. Zawierają też beta- karoten, koenzym Q10, błonnik, amigdalina, lignany, kwas pangamowy, inozytol, PABA i lecytynę .
Czas namaczania nasion to 8-10 godzin . Czas kiełkowania to 4-5 dni . Spożywać podduszone lub surowe .
Licytujesz: 1 opakowanie nasion o sprawdzonej zdolności kiełkowania .
Waga : 250g .
WAŻNE : KUPUJĄC NA KILKU NASZYCH AUKCJACH LUB KILKA PRZEDMIOTÓW POKRYWASZ TYLKO JEDEN KOSZT WYSYŁKI UZALEŻNIONY OD WAGI PRZESYŁKI.
ZAPRASZAMY DO NASZEGO SKLEPU NA POZOSTAŁE AUKCJE
|