Ekologiczna soczewica jest rośliną strączkową, niezwykle popularną w krajach arabskich. Jej walory jednak doceniane są coraz częściej w kuchniach europejskich. Soczewica zielona doskonale sprawdza się w daniach jednogarnkowych, jako dodatek do zup lub do kiełkowania. Wyjątkowe źródło oryginalnego smaku oraz bogactwa naturalnych wartości. Nie wymaga namaczania przed gotowaniem. Jej bardzo delikatny smak sprawia, iż jest znakomitym dodatkiem do zup, sałatek, zakąsek, dań z warzyw, gulaszu oraz do wyrobu puree i mielonych dań. Znajduje powszechne zastosowanie przy wyrobie wegetariańskich pasztetów i pieczywa.
Produkt rolnictwa ekologicznego.
Jednostka Certyfikująca AgroBIOTest, PL-EKO-07
Przepis na soczewicę w sosie imbirowo-cytrynowym:
Składniki: 200 g soczewicy, listek laurowy, oliwa z oliwek, 5 dymek, 3 ząbki czosnku, sok z jednej cytryny, świeże kłącze imbiru (ok. 5 cm), pomidory, śmietana, sól, pieprz.
Sposób przygotowania:
Soczewice dokładnie płuczemy, gotujemy z liściem laurowym. Wcześniejsze namoczenie na noc zapoczątkuje proces kiełkowania i sprawi, że soczewica będzie bardziej strawna i szybciej się ugotuje. Nie jest to jednak wymagane. Nie należy soczewicy solić podczas gotowania. Na patelni rozgrzewamy oliwę, blanszujemy pokrojone dymki i przeciśnięte przez praskę czosnek oraz imbir. Dodajemy sok z cytryny, poszatkowane pomidory oraz pozostałe przyprawy. Po 5 min dodajemy sos oraz śmietanę (ilość wg uznania) do soczewicy, dokładnie mieszamy. Podajemy posypane świeżą natką pietruszki lub kolendrą wraz z jajkami sadzonymi.
Wartość odżywcza w 100 g:
Wartość energetyczna - 338 kcal (1414 kJ)
Białko - 28,0 g
Węglowodany- 58,0 g
Tłuszcz- 0,1 g