Soczewica jest kuzynką fasoli, obydwie należą do rodziny strączkowych ma kształt przypominający malutką soczewkę.
Ekologiczna soczewica zielona charakteryzuje się bardzo delikatnym smakiem. Doskonale nadaje się jako dodatek do zup, sałatek, dań z warzyw, gulaszu. Idealnie sprawdza się w daniach jednogarnkowych. Można z niej przygotować pasty kanapkowe lub farsz do wypełniania pierogów, krokietów, pasztecików, a nawet pieczeni mięsnych.
Sposób przygotowania:
zagotować 500 ml osolonej wody, do gotującej się wody wsypać 180 g soczewicy (uprzednio krótko namoczonej). Gotować ok. 25 min.
Skład:
soczewica zielona* 100% (składniki ekologiczne objęte certyfikatem kontroli).
Wartość odżywcza w 100 g:
Wartość energetyczna - 292 kcal (1223 kJ) kJ / kcal
tłuszcz - 1.00 g
węglowodany - 29.60 g
białko - 25.80 g
Informacja alergiczna Produkt może zawierać alergeny: gluten, orzeszki ziemne i inne orzechy, sezam, soję oraz mleko (łącznie z laktozą) ze względu na konfekcjonowanie w zakładzie, w którym paczkowane są surowce zawierające ww. alergeny.
Skład: soczewica zielona* 100% (składniki ekologiczne objęte certyfikatem kontroli).
Waga :1 kg
Data ważności :06.2015