|
|
Soczewica zielona 1kg
Warzywo strączkowe doskonałe do gotowania, smażenia, zup, past i sałatek. Wyjątkowo bogata w potas, wapń, magnez i żelazo.
LASAGNE Z SOCZEWICĄ
SKŁAD płatki makaronowe na lazanie, 20 dag soczewicy (zielonej lub czerwonej),40 dag pieczarek, 4 dag startego ostrego żółtego sera, puszka pomidorów w zalewie, łyżka koncentratu pomidorowego, duża cebula, 2 ząbki czosnku, łyżka oliwy z oliwek, natka pietruszki, bazylia, cukier, sól, pieprz SPOSÓB PRZYRZĄDZANIA Opłukaną uprzednio soczewicę zalewamy zimną wodą i gotujemy do miękkości (40-60 minut). Pieczarki myjemy, oczyszczamy i kroimy w plastry. Cebulę myjemy, oczyczamy, drobno siekamy i wraz z rozmiażdżonym czosnkiem podsmażamy na łyżce oliwy z oliwek. Dodajemy pieczarki, smażymy przez kilka minut, po czym przykrywamy i dusimy ok. 15 minut. Do miękkich pieczarek dodajemy osączoną soczewicę, rozdrobnione pomidory, koncentrat pomidorowy, drobno pokrojoną natkę pietruszki, przyprawy i dusimy jeszcze 5 minut. Płaty makaronu wrzucamy na wrzącą wodę i krótko gotujemy (1-2 minuty). Po bardzo ostrożnym wyjęciu rozkładamy je na ściereczce, tak by się nie posklejały. Żaroodporne naczynie smarujemy (pędzelkiem) pozostałą oliwą i układamy w nim warstwami płaty makaronu i soczewicę z pieczarkami. Górną warstwę lazanii (makaron) posypać żółtym serem. Pieczemy pod przykryciem w temperaturze 180°C przez 30-40 minut.
Kategoria: kkondzikkfasoleikasze |