Ekologiczna soczewica jest rośliną strączkową, niezwykle popularną w krajach arabskich. Jej walory jednak doceniane są coraz częściej w kuchniach europejskich. Soczewica zielona doskonale sprawdza się w daniach jednogarnkowych, jako dodatek do zup lub do kiełkowania.
Przepis na soczewicę w sosie imbirowo-cytrynowym:
Składniki:
200 g soczewicy, listek laurowy, oliwa z oliwek, 5 dymek, 3 ząbki czosnku, sok z jednej cytryny, świeże kłącze imbiru (ok. 5 cm), pomidory, śmietana, sól, pieprz.
Sposób przygotowania:
Soczewice dokładnie płuczemy, gotujemy z liściem laurowym. Wcześniejsze namoczenie na noc zapoczątkuje proces kiełkowania i sprawi, że soczewica będzie bardziej strawna i szybciej się ugotuje. Nie jest to jednak wymagane. Nie należy soczewicy solić podczas gotowania. Na patelni rozgrzewamy oliwę, blanszujemy pokrojone dymki i przeciśnięte przez praskę czosnek oraz imbir. Dodajemy sok z cytryny, poszatkowane pomidory oraz pozostałe przyprawy. Po 5 min dodajemy sos oraz śmietanę (ilość wg uznania) do soczewicy, dokładnie mieszamy. Podajemy posypane świeżą natką pietruszki lub kolendrą wraz z jajkami sadzonymi.
Wartość odżywcza w 100 g:
Wartość energetyczna - 338 kcal (1414 kJ)
Białko - 28,0 g
Węglowodany- 58,0 g
Tłuszcz- 0,1 g