Prawdziwy orientalny smak !
Soczewica znana jest od bardzo dawna. Znaleziono ją w wykopaliskach archeologicznych w Grecji pochodzących sprzed 13 tysięcy lat, w Syrii oraz Turcji. Ziarno soczewicy było bardzo ważne dla naszych przodków. Starożytni Grecy robili z niej chleb oraz zupę, wychwalaną za delikatność, słodycz i orzechowy smak. Często wykorzystywano ją jako zamiennik mięsa.
Nasiona soczewicy zawierają dużo białka, skrobię, składniki mineralne (wapń, fosfor, żelazo), także karoten i witaminy. Ze względu na zawartość żelaza poleca się włączenie soczewicy do jadłospisu dzieci. Wysoka zawartość kwasu foliowego wspomaga powstawanie krwinek czerwonych, reguluje funkcjonowanie układu nerwowego. Nasiona soczewicy mają niski indeks glikemiczny - są więc sprzymierzeńcem każdej diety, także cukrzycowej.
Przepis na zupę z soczewicy :
Składniki:
100 g zielonej soczewicy
1 litr bulionu warzywnego
1 marchewka, obrana i pokrojona w drobną kostkę
1 duży pomidor, obrany ze skórki, pozbawiony pestek i posiekany
1 cebula, posiekana w kostkę
2 ząbki czosnku, drobno posiekane
sól, pieprz do smaku
pół łyżeczki cząbru
Wykonanie:
W garnku z grubym dnem rozgrzewamy oliwę, wrzucamy cebulę i czosnek, smażymy przez około 3 minuty. Wlewamy ciepły bulion, wsypujemy soczewicę. Gotujemy przez około 15 minut. Następnie dodajemy pomidora i marchew, gotujemy dalej, aż marchew będzie miękka (około 10-15 minut). Doprawiamy cząbrem, solą i pieprzem. Zupę rozlewamy do miseczek, przed podaniem posypujemy natką pietruszki.
Skład: zielona soczewica.
Masa netto: 1000g
Kraj pochodzenia : Turcja.
Przed zakupem zapoznaj się z regulaminem na stronie o mnie.