>Soczewica zielona, czerwona, soczewicy, kuskus, ryż Super Basmati , groszek biały, czeczorka , ryż naturalny brązowy, soja, kus-kus, couscous
Podglad mapy
Soczewica jest kuzynką fasoli i tak, jak fasola należy do roślin strączkowatych. Kształtem przypomina malutką soczewkę. Rozmiar i wygląd soczewicy zależy od odmiany. Skórka pokrywająca nasiono może być lekko pstrokata lub pokryta drobnymi plamkami, a gama kolorów waha się od czerwonawo-brązowego przez brązowy po zielony. Okrywy innych gatunków mogą być także czerwone lub żółte.
Soczewica jest doskonałym źródłem błonnika, zawiera dużo białka, ale należy łączyć ją ze zbożami np. z ryżem aby uzyskać białko kompletne. Jest także wyjątkowo bogata w składniki takie jak : kwas foliowy, potas, żelazo i miedź. Jest niskokaloryczna, o małej zawartości tłuszczu.
Przygotowanie soczewicy jest bardzo proste: należy ją przebrać, usunąć ewentualne zanieczyszczenia, następnie opłukać i gotować od 10 do 15 minut. Przed gotowaniem można ją namoczyć, ale nie jest to konieczne. Nie należy dodawać soli w trakcie gotowania, gdyż skórka mogłaby nie zmięknąć.
CENA 7.99 PLN