Soczewica
Kiełki soczewicy (Lens culinaris) szczególnie polecane są dla kobiet w ciąży, gdyż dostarczają organizmowi kwasu foliowego, substancji ściśle związanej z prawidłowym rozwojem mózgu i układu nerwowego przyszłego dziecka. W dorosłym życiu niedobór kwasu foliowego powoduje m.in. zahamowanie procesu krwiotwórczego w szpiku kostnym.
Kiełki soczewicy zawierają witaminy z grupy B i aminokwasy, oprócz tego duże ilości wapnia, cynku, żelaza, potasu, magnezu i fosforu. Są doskonałym źródłem witaminy C, skutecznie przeciwdziałają zakażeniom wirusowym i mają działanie antynowotworowe. Wykazują korzystny wpływ na zęby i cerę, pomagają przy chorobach takich jak cukrzyca, kamica żółciowa, miażdżyca. Podobnie jak kiełki lucerny mogą jeść je osoby, które nie tolerują preparatów żelaza.
Wartości odżywcze kiełków
WITAMINY
A, B1, B2, B3, B5, B6, B9, C, K
SKŁADNIKI MINERALNE
Wapń, żelazo, fosfor, cynk, miedź, magnez, potas, bor, molibden, selen, sód, siarka
INNE
Beta karoten, koenzym Q10, błonnik, amigdalina, lignany, kwas pangamowy, inozytol, PABA, lecytyna, białko (21%)
NAJWAŻNIEJSZE ZALETY SOCZEWICY
* dzięki dużej zawartości białka roślinnego wpływają na budowę i odbudowę komórek i tkanek
* obniżają poziom złego cholesterolu LDL we krwi
* utrzymują w zdrowiu serce, nerwy, skórę i mózg
* chronią organizm przed anemią
* zapobiegają i leczą przeziębienia
* dzięki zasobności w potas nie dopuszczają do zwiotczenia mięśni, a nawet je ujędrniają
* usuwają dolegliwości układu pokarmowego
* regenerują organizm, zwiększają odporność
* działają korzystnie na włosy, zatrzymują łysienie, pobudzają produkcję cebulek włosowych

Sałatka FIT CHUPI z kiełkami soczewicy i fasoli mung.
Składniki:
- PIERŚ Z INDYKA ( 200 GRAM -FILET )
- OLWIA Z OLIWEK
- ORZESZKI PINIOWE
- KIEŁKI FASOLI
- KIEŁKI SOCZEWICY
- JAJKA ( 2szt )
- KAPUSTA PEKIŃSKA
- PRZYPRAWA PROWANSALSKA
- TARTA CHUDA MOZZARELLA
- SOS FIT CESAR
Sposób przyrzadzenia:
Jajka gotujemy na twardo. Naszego fileta przyprawiamy i smażymy na oliwie z oliwek. Kapustę pekińską kroimy w drobne kawałki, a nasze orzeszki piniowe podsmażamy na oliwie na małej patelni.Po usmażeniu indyka, kroimy fileta na drobne kawałki. Układamy na kapuście,dodajemy pokrojone w plasterki jajka , nasze kiełki fasoli oraz soczewicy.Posypujemy orzeszkami , polewamy odrobiną sosu oraz posypujemy tartą mozzarellą. Smacznego!
