Soczewica jest kuzynką fasoli, obydwie należą do rodziny strączkowych ma kształt przypominający malutką soczewkę. Soczewica czerwona jest w rzeczywistości pozbawioną łupinek soczewicą brązową. Dzięki obłuszczeniu, soczewica czerwona jest lepiej przyswajana przez organizm.
Jest niezwykle pożywna i smaczna. Soczewica czerwona jest podatna na rozgotowanie, dlatego najlepiej nadaje się jako dodatek do zup, dań jednogarnkowych oraz pikantnych przekąsek. Nie wymaga wcześniejszego namaczania.
Sposób przygotowania:
zagotować 500 ml osolonej wody, do gotującej się wody wsypać 180 g soczewicy (uprzednio wypłukanej). Gotować ok. 25 min.
Skład:
soczewica czerwona* 100% (*składniki ekologiczne objęte certyfikatem kontroli).
Wartość odżywcza w 100 g:
Wartość energetyczna - 293 kcal (1227 kJ) kJ / kcal
tłuszcz - 1.10 g
węglowodany - 29.60 g
białko - 25.80 g
Informacja alergiczna Produkt może zawierać alergeny: gluten, orzeszki ziemne i inne orzechy, sezam, soję oraz mleko (łącznie z laktozą) ze względu na konfekcjonowanie w zakładzie, w którym paczkowane są surowce zawierające ww. alergeny.
Waga: 400g
Data ważności :07.2016