Soczewica jest kuzynką fasoli, obydwie należą do rodziny strączkowych to znaczy, że nasiona roślin rosną w strączkach . Soczewica ma kształt przypominający malutką soczewkę.
Sama nazwa „soczewica” wywodzi się z łacińskiego słowa lens oznaczającego soczewkę. Rozmiar i wygląd soczewicy zależy od odmiany. Skórka pokrywająca może być lekko pstrokata lub pokryta drobnymi plamkami , a gama kolorów waha się od czerwonawo-brązowego przez brązowy po zielony. Okrywy innych gatunków mogą być także czerwone lub żółte.
Przygotowanie soczewicy jest bardzo proste. Należy ją przebrać, usunąć ewentualne zanieczyszczenia, następnie opłukać i gotować od piętnastu do dwudziestu minut. Nie ma potrzeby moczyć soczewicy. Nie należy również dodawać soli w czasie gotowania gdyż skórka pokrywająca nasiona może nie zmięknąć.
Przechowywanie jest również proste. Soczewicę należy przechowywać w suchym chłodnym miejscu. Po długim przechowywaniu nasiona mogą zblaknąć ale nie ma to wpływu na wartości smakowe.
Soczewica jest bogata w składniki takie jak błonnik, komplet węglowodanów, kwas foliowy. Jest niskokaloryczna o małej zawartości tłuszczu i wolna od cholesterolu. Kwas foliowy jest jednym z bardzo ważnych składników znalezionych w soczewicy.Soczewica jest również ważnym źródłem żelaza zwłaszcza dla kobiet, u których zapotrzebowanie na żelazo jest większe. Jedzenie soczewicy łącznie z pokarmami zawierajacymi duże ilości witaminy C jak pomidory, zielona papryka, brokuły, owoce cytrusowe lub soki wydatnie ułatwia przyswojenie przez organizm żelaza. Soczewica jest także bogata w proteiny . Do pełnego kompletu brakuje jej tylko jednej z nich - methioniny. Dodając zboża, jajka, orzechy, nasiona, mięso lub nabiał możemy uzupełnić ten niedobór zapewniając naszemu organizmowi komplet protein. W soczewicy znajduje się także rozpuszczalny błonnik. Działa on jak "szczotka ryżowa" czyszcząc układ trawienny. Ten typ błonnika redukuje także poziom glukozy i cholesterolu w organizmie człowieka a co za tym idzie zmniejsza zapotrzebowanie na insulinę u diabetyków.
Soczewica czerwona jest w rzeczywistości pozbawioną łupinek soczewicą brązową. Dzięki obłuszczeniu, soczewica czerwona jest lepiej przyswajana przez organizm. Szczególnie ceni się ją w krajach Bliskiego Wschodu, ale zyskuje ona również popularność na polskich stołach. Jest niezwykle pożywna i smaczna, najlepiej nadaje się jako dodatek do zup, dań jednogarnkowych oraz pikantnych przekąsek. Nie wymaga wcześniejszego namaczania.
Produkt rolnictwa ekologicznego
Skład: soczewica czerwona bio