Charakterystyka:
Czerwona soczewica gotuje się szybciej, niż zielona (czas gotowania wynosi około 10 - 15 minut), różnią się też konsystencją i smakiem. Czerwona soczewica o idealny dodatek do dań głównych, zup, sałatek, curry, potraw z ryżu i sosów. Przygotujesz z nią wspaniałe farsze i nadzienia, np. do naleśników, pierogów, czy krokietów. Doskonale współgra z miętą, która nadaje jej pikantny posmak. Soczewica jest źródłem witamin z grupy B, potasu, fosforu, magnezu, żelaza, cynku i miedzi.
Soczewica jest także niezastąpionym składnikiem w kuchni wegetariańskiej. Powinni po nią sięgać chorzy i osoby w trakcie rekonwalescencji. Sól dodana do gotującej soczewicy sprawi, że ziarna stwardnieją. Warto posolić ją pod koniec gotowania, gdy jest już ugotowana.
Zalety:
Jedna z najzdrowszych roślin strączkowych, bogata w białko, wapń, fosfor i żelazo a także beta-karoten, kwas foliowy i witaminy - głównie z grupy B. Jest źródłem kwasu foliowego, który reguluje pracę układu nerwowego i wspomaga tworzenie się krwinek czerwonych, a żelazo przeciwdziała anemii. Nasiona mają niski indeks glikemiczny, dzięki czemu świetnie sprawdzają się w diecie osób cierpiących na cukrzycę. Zawarte w niej taniny działają przeciwbakteryjnie i wpływają korzystnie na mikroflorę jamy ustnej i jelit. Są też silnymi przeciwutleniaczami, które neutralizują wolne rodniki. Soczewica w kulturze włoskiej traktowana jest jako symbol bogactwa, ponieważ przypomina małe monety.
Zastosowanie:
Doskonały dodatek do dań głównych, zup, gulaszy, zapiekanek, sałatek, curry, pasztetów, potrawek, grzybów, warzyw. Składnik na najlepsze farsze i nadzienia (np. do naleśników, pierogów, krokietów) oraz dania jednogarnkowe. Niezastąpiona w kuchni wegetariańskiej, np. na placuszki i pasztety. Soczewica lubi czosnek i oliwę, kmin rzymski, miętę, a także jogurt naturalny.
Opakowanie:
Zakupiony produkt zostanie zważony do przeźroczystej grubej torebki zgrzewanej, z atestem, oznaczonej etykietą z nazwą, składem i datą ważności.