Soczewica czerwona 1kg
Soczewica jest bardzo pożywna, gdyż obfituje w węglowodany (ok. 60 %) oraz wartościowe białko roślinne (25 %). Białka jest znacznie mniej niż w soi, ale więcej niż w mięsie, rybach czy jajkach. Dla porównania mięso zawiera 15-20 % białka, jajka 11 %, mleko 3 %. Wartość biologiczna białka zawartego w soczewicy jest bardzo wysoka i ma ono niezwykle korzystny skład aminokwasowy, zwłaszcza dużo lizyny. Obok aminokwasów siarkowych lizyna należy do tych związków, które w produktach spożywczych są przeważnie deficytowe. Ze względu na dużą zawartość lizyny białko nasion soczewicy dobrze uzupełnia wartość odżywczą białek zbożowych, które są ubogie w ten aminokwas. Białko to zawiera też dużo leucyny, argininy, kwasu asparginowego oraz kwasu glutaminiowego.
Soczewica zawiera witaminy z grupy B, a zwłaszcza B1, B2, PP, a także witaminę A i niewielkie ilości E. W 100 g soczewicy występuje 790 mg potasu, 377 mg fosforu, 79 mg wapnia, 68 mg żelaza, 30 mg sodu oraz magnez.
Niełuszczona soczewica czerwona jest bardziej lekkostrawna gdyż zawiera mniej substancji balastowych.
Soczewica, zaraz po soi, zawiera najwięcej fitoestrogenów. W krajach azjatyckich, gdzie spożywa się dużo soi, nowotwory rozwijające się na podłożu hormonalnym, są znacznie rzadsze niż u nas. Fitoestrogeny zapobiegają bowiem pojawianiu się raka sutka czy gruczołu krokowego (prostata) i łagodzą dolegliwości typowe dla okresu przekwitania. Fitoestrogeny mogą też zapobiegać chorobom serca. Obecne w warzywach strączkowych saponiny chronią przed zakażeniami, obniżają poziom cholesterolu i zapobiegają rozwojowi chorób nowotworowych.
Zapraszam na inne moje Aukcje