SOCZEWICA
Soczewica jest jedną z najzdrowszych roślin strączkowych. Wykorzystywana jest głównie do sporządzania dań wegetariańskich. Ponadto posiada niski indeks glikemiczny, więc chętnie wykorzystywana jest przez osoby będące na diecie, jak i cierpiących na cukrzycę.
Kraj pochodzenia: Kanada
ODMIANY SOCZEWICY
Soczewica czerwona
Wybieramy ją wtedy, gdy zależy nam na słodszym smaku potraw. Nie trzeba jej namaczać. Dosyć szybko się gotuje – ok. 15-20 min. Po ugotowaniu można zrobić z niej puree lub dodać do farszu.
Soczewica zielona
Przed gotowaniem warto ja namoczyć – ok. 1-2 godz. Nie rozpada się podczas gotowania, jak np. czerwona, dlatego z powodzeniem można wykorzystać ją do sałatek.
RADA: Na 1 szkl. soczewicy dajemy 2 szkl. wody. Soczewicę solimy dopiero na samym końcu gotowania (dodanie soli na samym początku spowoduje, że soczewica będzie bardziej twarda i zdecydowanie będzie się dłużej gotować.
Soczewica zawiera dużo białka, nienasyconych kwasów tłuszczowych, witamin i błonnika.
Polecana jest kobietom w ciąży i karmiących (ze względu na zawartość dużej dawki kwasu foliowego), dzieciom (ze względu na żelazo, wapń i fosfor).
Soczewicę wykorzystuje się głównie do:
- zup
- gulaszy
- sałatek
- farszy
- pasty
- pasztety
- zapiekanek itp.
PRZYGOTOWANIE SOCZEWICY
Nie każda odmiana musi być namaczana, wszystko zależy od odmiany soczewicy.
- czerwona – nie trzeba jej zmiękczać przed gotowaniem
- zielona – należy ją wcześniej namoczyć
Przechowywanie: suche miejsce, najlepiej w pojemnikach.
POLECAM !!!