Ta strona wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony, zgadzasz się na ich użycie. OK Polityka Prywatności Zaakceptuj i zamknij X

Soczewica czerwona - 1 kg Młyn KŁOS-POL !!!

19-02-2014, 15:56
Aukcja w czasie sprawdzania była zakończona.
Cena kup teraz: 8 zł      Najwyzsza cena licytacji: zł      Aktualna cena: 8 zł     
Użytkownik klos-pool
numer aukcji: 3903551977
Miejscowość Krzeszów
Kupiono sztuk: 7    Licytowało: 6    Wyświetleń: 62   
Koniec: 19-02-2014 15:31:36
info Niektóre dane mogą być zasłonięte. Żeby je odsłonić przepisz token po prawej stronie. captcha

WYSYŁKA KURIEREM K-EX - 18zł (do 30kg)


CENNIK POCZTY POLSKIEJ:

Paczki ekonomiczne:

     do 0,9 kg - 9,50zł
do 1 kg - 11 zł
do 4 kg - 13 zł
do 9 kg - 18 zł
 do 19 kg - 30 zł
 do 29 kg - 45 zł

Paczki priorytetowe:
  do 0,9 kg - 11zł
do 1 kg - 13 zł
    do 4 kg - 14,50 zł
    do 9 kg - 20,50 zł 
 do 19 kg - 32 zł
 do 29 kg - 47 zł



Dane do wpłat

P.U.H. "KŁOS-POL"
Wojciech Gil
Ul. Klasztorna 7
37-418 Krzeszów

Nr konta: 08 9430 [zasłonięte] 1[zasłonięte]0450370 [zasłonięte] 200001



SOCZEWICA


 

Soczewica jest jedną z najzdrowszych roślin strączkowych. Wykorzystywana jest głównie do sporządzania dań wegetariańskich. Ponadto posiada niski indeks glikemiczny, więc chętnie wykorzystywana jest przez osoby będące na diecie, jak i cierpiących na cukrzycę.

Kraj pochodzenia: Kanada

 

 

ODMIANY SOCZEWICY


Soczewica czerwona

Wybieramy ją wtedy, gdy zależy nam na słodszym smaku potraw. Nie trzeba jej namaczać. Dosyć szybko się gotuje – ok. 15-20 min. Po ugotowaniu można zrobić z niej puree lub dodać do farszu.


Soczewica zielona

Przed gotowaniem warto ja namoczyć – ok. 1-2 godz. Nie rozpada się podczas gotowania, jak np. czerwona, dlatego z powodzeniem można wykorzystać ją do sałatek.

 

 

 

RADA: Na 1 szkl. soczewicy dajemy 2 szkl. wody. Soczewicę solimy dopiero na samym końcu gotowania (dodanie soli na samym początku spowoduje, że soczewica będzie bardziej twarda i zdecydowanie będzie się dłużej gotować.

 

Soczewica zawiera dużo białka, nienasyconych kwasów tłuszczowych, witamin i błonnika.

Polecana jest kobietom w ciąży i karmiących (ze względu na zawartość dużej dawki kwasu foliowego), dzieciom (ze względu na żelazo, wapń i fosfor).

 

Soczewicę wykorzystuje się głównie do:

- zup

- gulaszy

- sałatek

- farszy

- pasty

- pasztety

- zapiekanek itp.

 

 

 

PRZYGOTOWANIE SOCZEWICY

Nie każda odmiana musi być namaczana, wszystko zależy od odmiany soczewicy.

- czerwona – nie trzeba jej zmiękczać przed gotowaniem

- zielona – należy ją wcześniej namoczyć

 


Przechowywanie: suche miejsce, najlepiej w pojemnikach.

 


POLECAM !!!





Soczewica czerwona - 1 kg    Młyn KŁOS-POL !!!