Ekologiczna soczewica czerwona to pozbawiona łupinki soczewica brązowa. Dzięki obłuszczeniu soczewica czerwona jest lepiej przyswajana przez organizm. Ceniona szczególnie w krajach Bliskiego Wschodu, zyskuje również popularność na polskich stołach. Jest niezwykle pożywna i smaczna. Soczewica czerwona jest podatna na rozgotowanie, dlatego najlepiej nadaje się jako dodatek do zup, dań jednogarnkowych oraz pikantnych przekąsek. Nie wymaga wcześniejszego namaczania.
Przepis na zupę z soczewicy czerwonej:
Składniki:
200 g soczewicy czerwonej, włoszczyzna, papryka, ziemniaki, 2 kostki bulionowe, sos lub koncentrat pomidorowy, pieprz, sól, opcjonalnie śmietana.
Sposób przygotowania:
W 1l wody rozpuszczamy ekologiczne kostki bulionowe. Następnie dodajemy posiekaną włoszczyznę, paprykę, ziemniaki oraz dokładnie przepłukaną soczewicę. Gotujemy pod przykryciem ok. 20 min. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Opcjonalnie dodajemy kwaśną śmietanę oraz świeżą pietruszkę.
Wartość odżywcza w 100 g:
Wartość energetyczna - 270 kcal (1144 kJ)
Białko-23,4 g
Węglowodany-40,6 g
Tłuszcz-1,5 g