Nasiona soczewicy są doskonałym źródłem białka i protein. Zawartość białka ogólnego w nasionach waha się, w zależności od warunków uprawy i właściwości genotypu, od 28 do 33%. Wśród aminokwasów egzogennych występują w największej ilości: arginina, leucyna, lizyna, fenyloalanina i walina. Zawartość tłuszczu w nasionach wynosi 1-2%, węglowodany stanowią od 48 do 55%, a dominuje w nich skrobia (średnio 40%). Udział oligosacharydów kształtuje się na poziomie około 5,5%, natomiast cukrów prostych waha się od 1 do 3%. Poza tym soczewica zawiera składniki mineralne (wapń, fosfor, magnez, wapń), a także witaminy grupy B, PP i C oraz karoten. Ponieważ soczewicą ma niski indeks glikemiczny, można ją spożywać w trakcie różnych diet, a także przy cukrzycy. Błonnik (zawartość włókna wynosi od 4 do 5%) redukuje poziom cholesterolu i glukozy, zaś duża zawartość żelaza i kwasu foliowego wspomaga produkcję czerwonych krwinek i reguluje działanie systemu nerwowego (soczewica zawiera więcej kwasu foliowego niż jakikolwiek inny nieprzetworzony produkt żywnościowy). Odpowiednio przyrządzone nasiona soczewicy mają smak zbliżony do mięsa i dają uczucie sytości.
Skład: soczewica czarna beluga* 100% (*produkt rolnictwa ekologicznego).
Zastosowanie: jako dodatek do zup, past i potraw jednogarnkowych.
Można dodawać do sałatek oraz dań warzywnych.
Sposób przygotowania: przepłukać i zalać zimną wodą. Moczyć przez kilka godzin. Następnie gotować około 45min w świeżej wodzie. Solić dopiero pod koniec gotowania.
Wartość odżywcza w 100 g: Wartość energetyczna - 1477 kJ / 353 kcal Białko - 25,8 g Węglowodany - 29,58 g Tłuszcz - 1,06 g
Produkty firmy Fresano pochodzą z kontrolowanych upraw ekologicznych, są najwyższej jakości i w pełni bezpieczne dla zdrowia i pakowane są ręcznie.
|