Soczewica jest bogatym źródłem białka, węglowodanów i składników mineralnych. Białka tej rośliny są dobrym źródłem większości aminokwasów egzogennych, a do pełnowartościowego składu brakuje jej tylko większej ilości metioniny, którą łatwo można dostarczyć z innymi produktami np.: zbożowymi. Blisko 25% białka w soczewicy czyni ją świetnym źródłem tego składnika odżywczego dla wegetarian.
Na wartość energetyczną soczewicy - 327 kcal/100g, duży wpływ ma wysoka zawartość węglowodanów. Z czego blisko 80% stanowi łatwostrawna skrobia, która nie powoduje gwałtownego wzrostu zawartości glukozy we krwi (jej indeks glikemiczny wynosi 30). Natomiast na resztę cukrów składa się błonnik, który działa w sposób oczyszczający na układ pokarmowy, a także zmniejsza poziom glukozy i cholesterolu we krwi, a co za tym idzie zmniejszający zapotrzebowanie na insulinę u osób cierpiących na cukrzycę.
Pomimo sporej wartości energetycznej soczewica brązowa jest uboga w tłuszcze i wolna od cholesterolu, co czyni ją dobrym składnikiem diet niskotłuszczowych, zwłaszcza dla osób ze zmianami miażdżycowymi, a także pragnącymi zadbać o swoją sylwetkę.
Waga netto: 410g Skład: 100% soczewica Brązowa (lens culinaris) Kraj Pochodzenia: Ukraina Produkt nie zawiera sztucznych barwników i konserwantów: Tak Swojskie (domowe) Przetwory: Tak Zdrowa żywność: Tak
|