Kod produktu: 562
Cena: 4,45
Opis:
Soczewica była rośliną uprawianą przez ludy starożytne już 4 tysięcy lat temu i doceniona przede wszystkim za delikatny, lekko orzechowy smak. Obecnie cieszy się popularnością wśród wegetarian i ludzi pragnących odżywiać się zdrowo, ponieważ potrafi całkowicie zastąpić mięso w ich diecie. Soczewica jest bardzo bogatym źródłem białka (25%), węglowodanów, witamin (B1, B2, B6) i składników mineralnych (żelazo, magnez, wapń). Węglowodany w soczewicy składają się w 80% ze skrobi, której indeks glikemiczny wynosi 30, co czyni ją znakomitym składnikiem pożywienia dla osób chorych na cukrzycę. Resztę węglowodanów soczewicy stanowi błonnik. Węglowodany są niezbędnym składnikiem każdej diety, ponieważ wyposażają organizm w energię. Natomiast błonnik wypełnia żołądek, wywołując uczucie sytości, pomaga usunąć złogi zalegające w układzie trawiennym, oczyszcza go z toksyn oraz reguluje perystaltykę jelit. Wszystko to, sprawia, że soczewica jest idealnym produktem dla osób odchudzających się lub pragnących zachować smukłą sylwetkę, ponieważ przy wysokiej zawartości węglowodanów, zawiera niewielką ilość tłuszczów. Jest też przez to odpowiednia dla osób ze zmianami miażdżycowymi i wysokim cholesterolem. Zdrowe węglowodany, duża zawartość białka i niski indeks glikemiczny, to nie wszystkie zalety soczewicy - kolejną, jest najwyższa zawartość kwasu foliowego wśród nieprzetworzonych produktów spożywczych. Jak się okazuje, już jedna filiżanka ugotowanej soczewicy pokrywa w prawie 100%, dzienne zapotrzebowanie na kwas foliowy. Jest to ważna informacja dla przyszłych mam, które powinny dbać o prawidłowy poziom kwasu foliowego, zarówno przed, jak i w czasie ciąży.
Ziarna soczewicy brązowej różnią się tym od innych odmian, że są mniejsze i twardsze, a po ugotowaniu zachowują swój kształt.
Chociaż najlepszy okres przydatności soczewicy wynosi rok, to można ją przechowywać znacznie dłużej. Należy pamiętać, że z wiekiem soczewica może tracić swój kolor, ale nigdy właściwości odżywcze. Pojemnik, w którym jest przechowywana powinien chronić soczewicę od wilgoci i znajdować się w suchym miejscu.
Skład: Soczewica brązowa (Lens culinaris) Masa netto: 410g Kraj pochodzenia: Ukraina
Zobacz nasze pozostałe aukcje:
|
|
|
Panelealle
|
|
|
|