OPIS URZĄDZENIA
Bezramkowa płyta indukcyjna firmy SMEG, umożliwia profesjonalne gotowanie na ceramicznej powierzchni. Wykonana z czarnego szkła "Suprema",posiada wyjątkową odporność na wysoką temperaturę i jest łatwa w utrzymaniu czystości. Szybkie działanie stref grzewczych i zwiększone bezpieczeństwo systemu gotowania sprawia, że płyta jest znakomitym rozwiązaniem dla tych, którzy chcą profesjonalnie i oszczędnie gotować.
PODSTAWOWE PARAMETRY
Szerokość: 77 cm
Sterowanie: sensorowe
Pola grzewcze: 4 strefy indukcyjne
Funkcje specjalne: 4 BOOSTER
Ilość poziomów mocy: 12
Pobór mocy: 7,4 kW
Wykończenie: czarne szkło "Suprema"
Typ: bezramkowa, fazowane krawędzie
ESTETYKA I STEROWANIE
Łatwe do czyszczenia czarne szkło ceramiczne "Suprema"
Sterowanie dotykowe
POLA GRZEWCZE
4 strefy indukcyjne
4 BOOSTER (P)
15 poziomów ustawienia mocy
Timer dla każdej strefy 1 - 99 min
Wyświetlacz poziomu mocy dla każdej strefy
Automatyczne wyłączenie
Sygnał dźwiękowy końca gotowania
Automatyczne dostosowanie do rozmiaru naczyń
Możliwość gotowania w owalnym naczyniu
Funkcja podgrzewania (do 120 min.)
Funkcja STOP
Funkcja szybkiego grzania (szczególnie przydatna do potraw początkowo zimnych i wymagających podgrzania na dużych mocach)
MOC PÓL GRZEWCZYCH
Przednia lewa: 2,4 kW – BOOSTER 3,2 kW
Ř 260 mm / min. Ř 170 mm
Tylna lewa: 1,4 kW – BOOSTER 1,8 kW
Ř 145 mm – min. Ř 90 mm
Przednia prawa: 1,85 kW – BOOSTER 2,5 kW
Ř 180 mm / min. Ř 120 mm
Tylna prawa: 1,85 kW – BOOSTER 2,5 kW
Ř 180 mm – min. Ř 120 mm
Owalna; użycie obu stref: 3,6 kW
Nominalny pobór mocy: 7,4 kW
Wymagane napięcie/częstotliwość prądu: 220-240V/50-60Hz
BEZPIECZEŃSTWO
Wskaźnik ciepła resztkowego
Blokada bezpieczeństwa przed dziećmi
Automatyczne rozpoznawanie obecności naczyń
Automatyczne wyłączenie w przypadku zdjęcia naczynia
System zabezpieczający przed przypadkowym działaniem urządzenia: wykrywa małe przedmioty
System zapobiegający przegrzaniu
Indukcja to nowoczesna technologia, która umożliwia szybsze gotowanie w porównaniu do większości metod i zapewnia precyzyjną kontrolę temperatury. Dodatkowo, indukcja ma na celu optymalne wykorzystanie energii i obniżenie utraty ciepła przez podgrzewanie wyłącznie dna naczynia. Moc generowana jest bezpośrednio poprzez dno naczynia, które sytyka się z magnetyczna strefą grzewczą. Powierzchnia płyty nie nagrzewa się, przyjmuje jedynie ciepło resztkowe z dna naczynia. Zaletą używania płyt indukcyjnych jest przede wszystkim oszczędność energii, krótszy czas gotowania, bezpieczeństwo i funkcjonalność.
WAŻNE WSKAZÓWKI
Naczynia do stosowania na płytach indukcyjnych powinny być metalowe i charakteryzować się silnymi właściwościami magnetycznymi. Powierzchnia dna naczynia musi być odpowiednio duża. Należy stosować tylko naczynia z dnem odpowiednim do oddziaływań indukcyjnych.
Jeżeli płyta kuchenna jest umieszczona nad elementami mebli (ścianki boczne, szuflady itp.), to należy zastosować półkę pośrednią umieszczoną w odległości co najmniej 20 mm w celu zapobieżenia przypadkowym kontaktom z dolną powierzchnią urządzenia do gotowania.