Witamy na naszej aukcji
Przed złożeniem oferty proszę o zapoznanie się z informacjami o firmie i zasadami aukcji..
|
Prowadzimy legalną firmę. Posiadamy
wszystkie niezbędne zezwolenia na obrót żywnością oraz książeczki
zdrowia. Sklep i magazyn są pod nadzorem SANEPID`u, co jest gwarancją
przechowywania żywności w odpowiednich warunkach z zapewnieniem właściwej
higieny.
Nie kupuj żywności
u przypadkowych sprzedawców, bo ryzykujesz zdrowiem swoim i swojej
rodziny!
|
PRZEDMIOT AUKCJI
|
Smalec gęsi
Bez chemii
Smalec gęsi jest tłuszczem o niezwykle delikatnej konsystencji i po przekroczeniu temperatury pokojowej staje się płynny. Dzieje się tak z uwagi na wysoką zawartość (ponad 3/4) nienasyconych kwasów tłuszczowych, które bardzo korzystnie wpływają na nasz organizm. Przeważa tutaj kwas oleinowy - o bardzo podobnej strukturze do tego, który znajduje się w oliwie z oliwek - oraz NNKT czyli Niezbędne, Nienasycone Kwasy Tłuszczowe, które z reguły występują w tłuszczach roślinnych.
NNKT zbawiennie wpływają na nasz organizm i są nie zastąpione przy prawidłowym odżywianiu. Ich działanie to min.:
zapobieganie chorobom układu krążenia
zapobieganie tworzeniu się zakrzepów
obniżanie ciśnienie krwi
regulacja pracy układu nerwowego oddechowego oraz nerek
dbają o nawilżenie i ładny koloryt skóry
Ponadto tłuszcze gęsi zawiera cenne witaminy oraz deficytowe składniki mineralne.
Tłuszcze gęsi był od wieków stosowany we wspomaganiu leczenia przeziębień i dolegliwości górnych dróg oddechowych.
Łyżeczkę smalcu i miodu rozpuścić w 1/2 szklanki mleka, pić kilka razy dziennie w szczególności przed snem.
Zastosowanie w kuchni.
Czołowi i znani kucharze polecają go do smażenia, pieczenia i gotowania. W przeciwieństwie do innych tłuszczów smalec gęsi może być używany w wysokich temperaturach, nawet powyżej 200oC - bez niszczenia jego struktury molekularnej. Pod tym względem jest jednym z najlepszych tłuszczów do smażenia dostępnych na rynku. Ze względu na nieprzeciętne walory smakowe polecany jest również do pieczywa.
Waga netto 260g
Przykładowe przepisy:
Smalec gęsi do chleba
Składniki: 25dkg smalcu gęsiego, 1 jabłko, 1 średnia cebula, 5dkg smalcu wieprzowego, sól, majeranek.
Posiekaną cebulę zrumienić na smalcu wieprzowym, następnie dodać jabłko obrane i starte na grubej tarce. Chwilę dusić aż jabłko zmięknie. Następnie połączyć wszystko ze smalcem gęsim i chwilę smażyć razem, dodać sól, majeranek, można szczyptę cukru. Odstawić w chłodne miejsce do skrzepnięcia. Mieszać od czasu do czasu tak by cebula i jabłko nie opadły na dno. Dodanie 10-15dkg smalcu wieprzowego ułatwia krzepnięcie.
Czulent
Składniki: 3/4 kg ziemniaków, 1/2 kg mięsa wieprzowego, ok. 50g smalcu wieprzowego, 2 cebule, 1 szklanka czerwonej fasoli, 3/4 szklanki pęczaku lub kasy perłowej, kilka ząbków czosnku, sól, pieprz.
Fasolę namoczyć dzień wcześniej. Na gęsim tłuszczu obsmażyć cebulę i odstawić, następnie obsmażyć pokrojone w kostkę i doprawione mięso. W dużym żaroodpornym naczyniu układać warstwami: na samym spodzie namoczoną fasolę, następnie obsmażone i przyprawione mięso, pokrojone w kostkę ziemniaki, podsmażoną cebule, całe ząbki czosnku, całość posypujemy pęczakiem, solimy. Całość zalewamy szklanką gorącej wody lub lepiej bulionu. Przykryte naczynie wkładamy do piekarnika i pieczemy w temp. 180oC im dłużej tym lepiej, w razie potrzeby w trakcie pieczenia podolewać wodą. Smakuje wybornie z kiszonymi ogórkami lub surówką z kiszonej kapusty.
ŻYCZYMY SMACZNEGO!
Waga netto 260g
Wyprodukowane w Polsce przez: Desmal
|
Etykieta:
|
|
|