Przedmiotem sprzedaży jest:
Smalec gęsi 300 ml
Smalec gęsi od stuleci znajduje zastosowanie w medycynie ludowej.
Nasze babcie do dziś leczą dolegliwości dróg oddechowych za jego pomocą (ciepły do picia w połączeniu z miodem i mlekiem). Stosowany zewnętrznie (po dodaniu olejku rycynowego) jest bardzo pomocny w przypadku zmian zwyrodnieniowych stawów (kolan, biodra, kręgosłupa).
Regeneracja stawów (szczególnie biodro, kolana, łokcie):
Przygotowanie: Metoda ta jest polecana w szczególności ludziom starszym, którym stawy odmawiają posłuszeństwa. Do słoiczka smalcu gęsiego wlewamy opakowanie apteczne olejku rycynowego. Dobrze mieszamy - najlepiej silnie wstrząsając zakrytym słoiczkiem.
Stosowanie: Otrzymaną miksturę należy przechowywać w temperaturze pokojowej i co wieczór nacierać bolące stawy (przynajmniej 5 minut), tak aby wchłaniała się w ciało. Ulga zwykle następuje po dwóch tygodniach kuracji, ale dobrze jest smarować jeszcze przez miesiąc.
Regeneracja kręgosłupa:
Zmieszać smalec gęsi z olejkiem rycynowym (jak w przepisie wyżej). Nacierać kręgosłup 1-3 razy tygodniowo (w zależności od potrzeb) w sposób następujący: Skraplamy pacjentowi kręgosłup przygotowaną miksturą i opuszkami palców wcieramy ruchem jednostajnym od dołu ku górze na całej długości tak, aby przedostawała się przez skórę, tkankę mięsno-tłuszczową i błonę kręgosłupa do jego wnętrza. Nacieranie powinno być w miarę upływu czasu szybsze i mocniejsze i trwać 10-15 minut. Jest to stosunkowo tania, łatwa i skuteczna kuracja kręgosłupa. Jest polecana przez wielu czołowych polskich kręgarzy.
Dolegliwości dróg oddechowych:
Przepis na kurację smalcem gęsim pochodzi ze Śląska. Tamtejsze babcie (kiedy smalec był powszechnie dostępny) stosowały go następująco: Łyżeczkę smalcu gęsiego i łyżeczkę miodu rozpuścić w 1/2 szklanki gorącego mleka. Pić 1-3 razy dziennie w szczególności przed snem.
Małym dzieciom możemy wetrzeć czysty smalec (bez dodatków) w piersi i plecy przed snem. Wywoła to efekt rozgrzewający.
Produkt nie zawiera dodatków i konserwantów.
Zastosowanie w kuchni:
Kucharze polecają go do smażenia, pieczenia i gotowania. W przeciwieństwie do innych tłuszczów smalec gęsi może być używany w wysokich temperaturach, nawet powyżej 200 stopni C - bez niszczenia jego struktury molekularnej. Pod tym względem jest jednym z najlepszych tłuszczów do smażenia dostępnych na rynku.
Ze względu na nieprzeciętne walory smakowe polecany jest również do pieczywa.
100% tłuszczu gęsiego sadełkowego.
Skład: 100% tłuszczu gęsiego sadełkowego.
Produkt nie zawiera sztucznych barwników i konserwantów.
Wartość energetyczna w 100 g: 3672 kJ (893 kcal)
Kraj pochodzenia: Polska
Pojemność: 300 ml