Smalec gęsi (smalec z tłuszczu sadełkowego) ze względu na wysoką zawartość (ponad2/3) nienasyconych kwasów tłuszczowych zalicza się do zdrowszych tłuszczów zwierzęcych. Przeważa tutaj jednonienasycony kwas oleinowy (podobnie jak w oliwie z oliwek), którego spożywanie zaleca się w profilaktyce przeciwmiażdżycowej. Jego właściwości są powszechnie znane; m.in. obniża poziom złego cholesterolu (LDL), nie zmniejszając poziomu dobrego cholesterolu (HDL). To głównie on powoduje, że smalec gęsi jest delikatnym tłuszczem i po przekroczeniu temperatury pokojowej staje się półpłynny.
Zastosowanie w kuchni: Kucharze polecają go do smażenia, pieczenia i gotowania. W przeciwieństwie do innych tłuszczów smalec gęsi może być używany w wysokich temperaturach, nawet powyżej 200°C - bez niszczenia jego struktury molekularnej. Pod tym względem jest jednym z najlepszych tłuszczów do smażenia dostępnych na rynku. Ze względu na nieprzeciętne walory smakowe polecany jest również do pieczywa.
Zastosowania inne: Stosowany zewnętrznie (po dodaniu olejku rycynowego) jest bardzo pomocny w przypadku zmian zwyrodnieniowych stawów (kolan, łokci, biodra, kręgosłupa).
Do słoiczka smalcu gęsiego wlewamy opakowanie apteczne olejku rycynowego po czym dobrze mieszamy-wstrząsamy.
Otrzymaną miksturę należy przechowywać w temperaturze pokojowej i co wieczór nacierać bolące stawy (przynajmniej 5 minut), tak aby wchłaniała się w ciało. Ulga zwykle następuje po dwóch tygodniach kuracji, ale dobrze jest smarować jeszcze przez miesiąc.
Metoda szczególnie polecana osobom starszym.
Regeneracja kręgosłupa: Zmieszać smalec gęsi z olejkiem rycynowym (jak w przepisie wyżej). Nacierać kręgosłup 1-3 razy tygodniowo (w zależności od potrzeb).
Smalec gęsi posiada także właściwości rozgrzewające:
Małym dzieciom wetrzeć czysty smalec (bez dodatków) w piersi i plecy przed snem.
Smalec jest bez dodatków i konserwantów!
Pojemność: 300ml
Skład: 100% tłuszcz gęsi.