Właściwości: Smalec gęsi (smalec z tłuszczu sadełkowego) ze względu na wysoką zawartość (ponad 2/3) nienasyconych kwasów tłuszczowych zalicza się do zdrowszych tłuszczów zwierzęcych. Przeważa tutaj jednonienasycony kwas oleinowy (podobnie jak w oliwie z oliwek), którego spożywanie zaleca się w profilaktyce przeciwmiażdżycowej. Jego właściwości są powszechnie znane; m. in. obniża on poziom złego cholesterolu (LDL), nie zmniejszając poziomu dobrego cholesterolu (HDL). To głównie on powoduje, że smalęc gęsi jest delikatnym tłuszczem i po przekroczeniu temperatury pokojowej staje się półplynny. Zastosowanie w kuchni: Czołowi i znani kucharze polecają go do smażenia, pieczenia i gotowania. W zdrowej polskiej kuchni obecny od wieków, m. in. ze względu na nieprzeciętne walory smakowe oraz właściwości zdrowotne. W przeciwieństwie do innych tłuszczów smalec gęsi może być używany w wysokich temperaturach - nawet powyżej 200 st. C - bez niszczenia jego struktury molekularnej. Stosować go można do wszystkich rodzajów potraw - zatówno mięsnych jak i bezmięsnych - w zależności od upodobań gotującego. Medycyna ludowa Smalec gęsi sadełkowy od stuleci znajduje zastosowanie w medycynie ludwej. Nasze babcie do dziś leczą dolegliwości dróg oddechowych za jego pomocą (ciepły do picia w połączeniu z miodem i mlekiem). Małym dzieciom - wcieramy dobrze w pierś i plecy. Stosowany zewnętrznie (po dodaniu olejku rycynowego) jest bardzo pomocny w przypadku zmian zwyrodnieniowych stawów (kolana, biodra, kręgosłup). Masa netto: 300ml