Opis książki: Toskania to region hojnie wyposażony przez naturę i historię. Znajdziemy tamwszystko:zachwycające sielskie krajobrazy, najpiękniejsze miasta, arcydzieła sztuki iarchitektury...Spotkamy tam także gościnnych mieszkańców i wspaniałą aromatycznąkuchnię.Przepisy kulinarne nie zmieniają się od wieków i przechodzą z pokolenia napokolenie.W kuchni toskańskiej dominują mocne, wyraziste zapachy i mało przetworzoneprodukty. Jejpodstawę stanowią naturalne składniki, przez co jest zdrowa i prosta wprzygotowaniu. Wwiększości oryginalnych przepisów kulinarnych tego regionu nie podaje siędokładnych ilościskładników, więc gotujący może puścić wodze fantazji i przygotować danie,kierując sięintuicją i indywidualnym poczuciem smaku."Smaki Toskanii" to niezwykła książka kulinarna napisana przez Polkę, która odlat mieszkaw tym regionie Włoch. Są tu przedstawione najsmaczniejsze i najbardziejtypowe potrawy, atakże wiele ciekawych informacji o samym regionie i jego mieszkańcach.Piękne wyraziste zdjęcia przedstawiają apetyczne potrawy przyrządzonewłasnoręcznie przezautorkę. Jak zapewnia Aleksandra Seghi, wszystkie przepisy są bardzo łatwe,a delektowaniesię smakiem przyrządzonych własnoręcznie potraw - zwłaszcza w dobrymtowarzystwie -przyniesie radość i pozwoli w wyobraźni przenieść się do urokliwej Toskanii."[...] gotowanie to nie cel, ale sposób na przebywanie razem w radości przyjednym stole"- Fabio Pichci, florencki kuchmistrz.
|