|
|
Księgarnia
PIM, Tychy, ul. Jana Pawła II 24
tel. 501 [zasłonięte] 370
Księgarnia
stacjonarna: 519 [zasłonięte] 288
504 029
187 [zasłonięte]@tlen.pl |
|
|
|
Książkę wysyłamy listem poleconym lub paczką w ciągu 1-3
dni roboczych po otrzymaniu wpłaty na konto.
Na prośbę kupującego wystawiamy fakturę
VAT.
W tytule
przelewu proszę podać Nick z Allegro lub numer aukcji.
Odbiór osobisty:
Księgarnia PIM,
Tychy
ul. Jana Pawła II 24
pon-pt 10-19; sob
10-16.
tel. 519 [zasłonięte] 288
Przy odbiorze osobistym
proszę o kontakt z księgarnią w godzinach pracy księgarni.
|
|
|
|
Wpłata na konto:
Alior Bank
21 2490 [zasłonięte] 0[zasłonięte]0050000 [zasłonięte] 798709
|
|
|
|
Bez względu na ilość zakupionych książek koszt przesyłki
doliczamy tylko raz i wynosi on maksymalnie 10 zł. |
| |
Smaki północnej Italii Autor: Blasi Marlena
Wydawnictwo: Literackie
ISBN:[zasłonięte]978-83-04573-2 Tłumaczenie: Konieczny
Jacek Format: 17.0x24.5cm Liczba stron:
276 Oprawa: Twarda z obwolutą Wydanie: 2011 r.
Kontynuacja wspaniałych "Smaków południowej Italii" Marleny
de Blasi. Tym razem autorka zabiera nas w podróż po północnej części
Włoch. Odwiedzimy aż dziesięć "gastronomicznych regionów", m.in.
Toskanię, Umbrię, Lombardię, Piemont, Wenecję Euganejską.
Wszędzie tam Marlena de Blasi pojawiała się osobiście, szukając i
katalogując smaki regionalnej kuchni. Mieszkała tam, pracowała i
przede wszystkim… gotowała! Jak sama objaśnia, przepisy
zamieszczone w tej książce są jedynie "interpretacjami" miejscowych
potraw. Niemożliwym byłoby przecież znalezienie substytutu dla
lokalnych składników – słodkiego masła wyrabianego w
regionie Emilia Romania czy pikantnych papryczek chili, z których
słynie region La Marche.
Smaki południowej Italii Autor: Blasi
Marlena Wydawnictwo: Literackie
ISBN:[zasłonięte]978-83-04534-3 Tłumaczenie: Konieczny
Jacek Format: 17.0x25.0cm Liczba stron:
312 Oprawa: Twarda z obwolutą Wydanie: 1, 2010
r.
Jak upiec wykradzioną świnię? Jak smakują ogony wołowe w
pomidorach i białym winie a la rzymscy rzeźnicy? Jakie dania kryją
poetyckie nazwy: Cytrynowe westchnienia i Los Persefony, i na czym
polega żart w potrawie zwanej Małymi cielaczkami z Desulo? Co składa
się na menu obowiązujące podczas Pasquetta – wielkanocnego pikniku w
Apulii, i jaka jest geneza pantagruelicznej panardy, wystawnej
hulanki urządzanej przez abruzyjczyków? W czyim modlitewniku
przeszmuglowano do Włoch drogocenny szafran i gdzie wymyślono
naleśniki, do których autorstwa zupełnie niesłusznie przyznają się
Francuzi?... Pełna anegdot, ciekawostek kulinarnych i smakowitych
przepisów na lokalne dania z ośmiu regionów południowych Włoch
książka kucharska autorki Tysiąca dni w Wenecji w pasjonujący sposób
przybliża tajemnice i smaki słynnej la cucina povera.
„Zachęcani przez Włochów uradowanych naszą ciekowością oraz, w
równym stopniu, wiedzeini własną ciekawością przemierzaliśmy z
Fernando ścieżki wydeptywane normalnie wyłącznie przez kozy i
pasterzy oraz przedzieraliśmy się przez górskie przełęcze.
Zawędrowaliśmy do najodleglejszych wiosek, przechadzaliśmy się po
skąpanych w słońcu promenadach wielkich miast. Życzliwość ludzi
skłoniła nas do odwiedzenia najdalszych wysepek na Morzu Śródziemnym
leżących bliżej Afryki niż samych Włoch. Gdziekolwiek prosiliśmy o
wino lub dziki seler naciowy, lokalny przepis na caponatę, dynię w
cukrze czy gelato z dzikim ryżem, możliwość obejrzenia wypieku
chleba w trzystuletniej forno, piekarni, o miejsce na statku
harpunników łowiących tuńczyka, nocleg na łóżku z materacem
wypełnionym pierzem – ani razu nie spotkaliśmy się z odmową.” -
Marlena de Blasi
|
|