Ta strona wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony, zgadzasz się na ich użycie. OK Polityka Prywatności Zaakceptuj i zamknij X

Smak w analizie sensorycznej

01-02-2014, 11:08
Aukcja w czasie sprawdzania była zakończona.
Cena kup teraz: 20 zł     
Użytkownik LarixLublin
numer aukcji: 3908685852
Miejscowość Lublin
Wyświetleń: 7   
Koniec: 01-02-2014 11:01:59

Dodatkowe informacje:
Stan: Nowy
Okładka: miękka
Rok wydania (xxxx): 2011
info Niektóre dane mogą być zasłonięte. Żeby je odsłonić przepisz token po prawej stronie. captcha

Płatność 

Wpłata na konto bankowe
(przelew przedpłata)
Bank PKO SA w Lublinie
Numer konta:
85 1240 [zasłonięte] 2[zasłonięte]4701110 [zasłonięte] 085691

Wysyłka 

Wysyłamy w ciągu 48 godzin po zaksięgowaniu wpłaty na koncie bankowym

Odbiór osobisty 

Księgarnia i sklep Larix
ul.Akademicka 15
Budynek Uniwersytetu Przyrodniczego

Kontakt 

Księgarnia i sklep Larix
20-033 Lublin
ul.Akademicka 15
tel. 81 44-111-07
tel.kom. 607 [zasłonięte] 842

[zasłonięte]@larix.lublin.pl
[zasłonięte]@larix.lublin.pl

Smak w analizie sensorycznej


Autor: Agnieszka Sokolik
Wydawca: Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu
Rok wydania: 2011
Wydanie: I
Stron: 111
Format: 165x240 mm
Oprawa: miękka
ISBN: [zasłonięte]978-8317-552-4






Opis:

 

Głównym celem tej książki jest zapoznanie Czytelnika z podstawowymi pojęciami dotyczącymi powstawania wrażenia smakowego, jak i ogólnymi zasadami przeprowadzenia analizy sensorycznej, które to są niezbędne do podjęcia i realizowania zajęć praktycznych z zakresu analizy sensorycznej i oceny jakości towarów spożywczych.

Wiadomości praktyczne ściśle powiązane zostały z niezbędnymi podstawami teoretycznymi, dlatego też w części pierwszej zamieszczono najważniejsze informacje dotyczące anatomii zmysłu smaku człowieka i jego roli w ocenie żywności.

Druga część monografii jest poświęcona analizie sensorycznej. Są tam przedstawione ogólne wytyczne dotyczące poprawności wykonywania ocen oraz omówione wybrane metody analizy sensorycznej używane w bezpośredniej ocenie towarów za pomocą zmysłu smaku.

 

Trzecia część zawiera informacje uzupełniające, takie jak: wykaz podstawowych pojęć i norm wraz ze słownikiem oraz zestawienie najczęściej spotykanych arkuszy kontrolnych stosowanych w analizie sensorycznej.

Książka ta powstała z myślą o studentach nauk przyrodniczych, a w szczególności towaroznawstwa i technologii żywności, uczestniczących w wykładach i ćwiczeniach z zakresu analizy sensorycznej i kontroli jakości towarów spożywczych. Może ona również być przydatna dla młodych pracowników nauki i osób.


Spis treści:

Wstęp

I. CHARAKTERYSTYKA ZMYSŁU SMAKU CZŁOWIEKA

  1. Anatomia jamy ustnej
  2. Mechanizm powstawania wrażenia smakowego
  3. Klasyfikacja substancji generujących wrażenie smakowe
  4. Odchylenia od prawidłowej percepcji smakowej

 

II. ANALIZA SENSORYCZNA

  1. Przygotowanie pracowni analizy sensorycznej
  2. Zasady przeprowadzania oceny sensorycznej
  3. Selekcja i przygotowanie osób do badań sensorycznych
  4. Czynniki wpływające na wyniki analizy sensorycznej
  5. Zasady dobrej praktyki w badaniach sensorycznych
  6. Podział metod stosowanych w analizie sensorycznej
  7. Metody oznaczania wartości progowych
  8. Metody wykrywania różnic
  9. Metody skalowania
  10. Metody analizy opisowej
  11. Inne metody
  12. Konsumencka analiza jakości

 

III. INFORMACJE UZUPEŁNIAJĄCE

  1. Podstawowe pojęcia związane ze smakiem w analizie sensorycznej
  2. Słownik polsko-angielski ważniejszych wyrażeń sensorycznych
  3. Wykaz norm
  4. Przykłady kart ocen stosowanych w analizie sensorycznej

Literatura

Spis tabel

Spis rysunków

 

 

 



    Oszczędzaj na kosztach wysyłki

Kupując na kilku naszych aukcjach za wysyłkę płacisz tylko raz - jej koszt zależy od wagi artykułów, o kalkulację kosztów prosimy pytać w mailu [zasłonięte]@larix.lublin.pl