WŁAŚCIWOŚCI
LECZNICZE: Badania wykazały, że trawa cytrynowa ma działanie
antybakteryjne, przeciwgrzybiczne i moczopędne, pomaga w detoksykacji
wątroby, trzustki, nerek, pęcherza moczowego i układu pokarmowego. Obniża
poziom cholesterolu, usuwa nadmiar tłuszczu i inne toksyny z organizmu,
pobudza trawienie, krążenie krwi, laktację, łagodzi niestrawność jelit i
żołądka. Picie herbatki z gotowanych liści łagodzi objawy trądziku.
Wykonuje się z niej np. kadzidełka, których zapach korzystnie wpływa na
koncentrację, wspomaga procesy myślowe, przyspiesza przyswajanie wiedzy
(dlatego poleca się ją wszystkim uczącym się), usuwa znużenie i zmęczenie
spowodowane długotrwałym wysiłkiem umysłowym. Ponadto zapach ten
skutecznie odstrasza uciążliwe owady.
WŁAŚCIWOŚCI
SMAKOWE: Rewelacyjna trawa, pochodząca z Dalekiego Wschodu o bardzo
silnym zapachu i aromacie cytryny. Ma bardzo szerokie zastosowanie w
kuchni, a olejek z niej pozyskiwany używany jest w przemyśle
kosmetyczno-perfumeryjnym. Wykonuje się z niej np. kadzidełka, których
zapach korzystnie wpływa na koncentrację, wspomaga procesy myślowe,
przyspiesza przyswajanie wiedzy (dlatego poleca się ją wszystkim uczącym
się), usuwa znużenie i zmęczenie spowodowane długotrwałym wysiłkiem
umysłowym. Ponadto zapach ten skutecznie odstrasza uciążliwe owady.
Świetnie się sprawdza jako przyprawa do zup, dań pieczonych, sosów, ryb
oraz oczywiście herbaty a jej delikatny, lekko cytrynowy smak komponuje
się wyśmienicie nie tylko w potrawach chińskich. ZASTOSOWANIE: -OLIWA
CYTRYNOWA:. drobno pokrój mały kawałeczek trawy i podgrzej na patelni
w niewielkiej ilości oliwy, otrzymasz oliwę o bardzo silnym aromacie
cytryny, do wykorzystania w sosach, sałatkach, zupach, smak ten nie jest
osiągalny przy pomocy soku z cytryny. -trawę cytrynową - dokładnie białą
jej część, blisko korzenia (5-7cm) kroi się cieniutko i dodaje do różnego
rodzaju mieszanek - past przyprawowych. LEMON GRASS VODKA . pęczek
trawy cytrynowej 1/2 litra spirytusu 1/2 litra przegotowanej wody goździki
ok.5-7sztuk Trawę i goździki umieścić w butelce, zalać spirytusem,
zakorkować i trzymać w ciemnym miejscu ok. 2 tyg. następnie przefiltrować
i wymieszać z przegotowaną wodą. Otrzymamy bardzo aromatyczną,
poprawiajacą trawienie nalewkę, przypominającą żubrówkę.
OPIS ROŚLINY:
Jest to trawa wieloletnia, w sezonie może rosnąć w ogrodzie, gdzie
bardzo ładnie wygląda, szybko rośnie i się rozrasta. Przed zimą część
wykopujemy i przenosimy w doniczce do pomieszczenia. |
Ziemia żyzna, wilgotna, przepuszczalna, w
pełnym słońcu. |