Ta strona wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony, zgadzasz się na ich użycie. OK Polityka Prywatności Zaakceptuj i zamknij X

SMACZNA GRECKA OLIWA Z OLIWEK PHILEOS 500ml X2

21-06-2015, 21:56
Aukcja w czasie sprawdzania była zakończona.
Cena kup teraz: 31.99 zł      Aktualna cena: 31.99 zł     
Użytkownik KDM999
numer aukcji: 5291982489
Miejscowość Tarnów
Kupiono sztuk: 9    Wyświetleń: 247   
Koniec: 21-06-2015 21:14:18
info Niektóre dane mogą być zasłonięte. Żeby je odsłonić przepisz token po prawej stronie. captcha

slide1



Phileos Extra Virgin - Grecka Oliwa z Oliwek 


Mamy przyjemność przedstawić Państwu Światowej klasy Grecką oliwę z oliwek Phileos o obniżonej kwasowości 0<0,4%. Wysoka jakość, wyjątkowy smak połączony z zapachem świeżych oliwek przyczynił się do dotarcia oliwy niemal w każde miejsce na Ziemi. To, co wyróżnia Phileos od konkurencji to przede wszystkim fakt połączenia umiejętnie 2 odmian oliwek Koroneiki i Athinolia w wyniku czego oliwa jest bardzo smaczna, chętnie spożywana na czczo lub bezpośrednio na chlebek. Zaufanie dotychczasowych klientów do profesjonalnego podejścia producenta zaowocowało exportem do takich krajów jak m.in.: Stany Zjednoczone, Kanada, Chiny, Tajwan, Australia, RPA, Iran, Wielka Brytania, Niemcy, Francja, Dania, Mołdawia, Bułgaria.

 

 

Historia i pochodzenie:


Początki Greckiej oliwy Phileos rozpoczęły się w 2002 roku na ziemiach Spartańskich w krainie historycznej Lakonia w Południowo-Wschodniej części Peloponezu nad Morzem Śródziemnym. Z pierwszych utworzonych stowarzyszeń rolniczych powstała spółka KASELL SA z główną siedzibą w gminie Monemwasia. Konsorcjum trudniące się wytwarzaniem oliwy w późniejszym czasie rozszerzyło także swoją działalność w sektorze produkcji i dystrybucji najwyższej jakości opakowań do oliwy z oliwek. Obecnie w całym procesie powstawania Greckiego eliksiru długowieczności stosowane są nowoczesne centra standaryzacji, zaawansowane technologie pras do oliwy oraz wiedza i współpraca z ponad 3500 właścicielami gajów oliwnych którzy są także członkami spółki. Roczna produkcja oliwy wynosi około 6000 ton rocznie z maksymalnym gwarantowanym poziomem kwasowości mniejszym niż 0,4%


 

 

Odmiana oliwek

Phileos powstaje z odmian owoców oliwek Koroneiki (75%) i Athinolia (25%) z Lakonii. Oliwa z oliwek produkowana jest w dniu zbioru przy użyciu metody tłoczenia na zimno a następnie przechowywana w odpowiedniej temperaturze pod ścisłą kontrolą sanitarną i przy użyciu nowoczesnych urządzeń. Idealne warunki klimatyczne w połączeniu z urodzajną glebą umożliwiają producentom połączenie tradycyjnych technik uprawy oliwek z bardziej nowoczesnymi metodami. Wynikiem zastosowania tej procedury jest produkt o lekko owocowym smaku, złoto-zielonym kolorze i wyjątkowo niskim poziomie kwasowości.

Athinolia - Jej nazwa zwyczajowa to Mastoidis (tzn. o kształcie sutka). Odmianę tę uprawia się systematycznie tylko na obszarze gminy Monemwasia i wyłącznie w niektórych jej rejonach. Jest znana z intensywnego, owocowego aromatu, który otrzymuje wyprodukowana oliwa. Odmiana ta dojrzewa wcześnie i jej zbiór kończy się jak na warunki lokalne — pod koniec listopada lub na początku grudnia. Szybki zbiór minimalizuje prawdopodobieństwo zakażenia owoców grzybem spowodowanym pierwszymi jesiennymi opadami deszczu, które wpływają na obniżenie jakości oliwek. W rezultacie odmiana ta wytwarza zdrowe owoce, z których uzyskuje się oliwę o niskiej kwasowości i doskonałej jakości.

Koroneiki - odmiana jest znana pod nazwami Psilolia, Kritikia, Ladolia, Koroni, Vatsiki i Lianolia. Tak wiele nazw odmiana ta zawdzięcza występowaniu w licznych regionach geograficznych Grecji oraz różnym rozmiarom owocu (zazwyczaj małym) w zależności od klimatu, gleby i warunków uprawy. Istotną zaletą tej odmiany jest regularne owocowanie i wysoka wydajność (30-150 kg na drzewo). Dojrzewanie trwa od początku października do końca grudnia. Zbiór można rozpocząć po pierwszych dziesięciu dniach stycznia, unikając w ten sposób ataku muszek oliwnych i pierwszych przymrozków. Uzyskiwana oliwa wyróżnia się spośród pozostałych oliw intensywnym aromatem i pikantnym smakiem
Produkcja:

Już w starożytności duża część spartańskiej ziemi stanowiła idealne podłoże pod uprawę drzew oliwnych. Takie zalety jak m.in. lokalny mikroklimat, skład gleby, różne proporcje odmian oliwek, wczesny zbiór, metoda tłoczenia na zimno, nowoczesna technologia oraz wieloletnie doświadczenie gwarantują najwyższą jakość produkowanej oliwy. Roczna produkcja oliwy z oliwek extra virgin osiąga 6000 ton, a maksymalny poziom kwasowości w dniu produkcji wynosi <0,4%. W skrócie wygląda to następująco: Oliwki Koroneiki i Athinolia uprawiane są w górach oraz na płaskich terenach południowo-wschodniej części Peloponez (normy AGRO 2.1 & 2.2). Półdojrzałe owoce zbierane są za pomocą specjalnych maszyn a pod koniec dnia transportuje się je do nowoczesnych centrów produkcyjnych w pojemnikach z otworami wentylacyjnymi i natychmiast oczyszcza (zgodnie z normą ISO 22000:2005) Aby oliwki wykazały działanie dobroczynne a oliwa spełniała wymogi najlepszej jakości przetwarza się w ciągu pierwszych 24 h od zerwania. Następnie prasowane są w temperaturach poniżej 26°C metodą na zimno. Uzyskaną oliwa transportuję się w zbiornikach ze stali nierdzewnej do jednostki standaryzacji gdzie jest przechowywana w odpowiedniej temperaturze bez wilgoci i tlenu. Po odfiltrowaniu przychodzi proces standaryzacji (zgodnie z normami ISO 22000 i IFS Food). Na samym końcu oliwa jest butelkowana.

Proces butelkowania:

Bardzo ważnym elementem w procesie butelkowania jest przestrzeganie procedur. Oliwę z oliwek przechowujemy w zbiornikach ze stali nierdzewnej gdzie przechowywana jest w odpowiedniej temperaturze, w zerowej wilgotności. Następnie przystępujemy do rozlewania oliwy do szklanych butelek lub puszek. Wszystkie procesy butelkowania są w pełni zautomatyzowane a ich moc przerobowa wynosi 3000 butelek na godzinę

 

 

Właściwości zdrowotne:


Oliwa z oliwek jest bardzo ceniona ze względu na swój dobroczynny wpływ na nasz ludzki organizm. Jest bogata w jednonasycone kwasy tłuszczowe które powodują m.in. obniżenie cholesterolu , obniżenie ciśnienia krwi. Dzięki obecności kwasu oleinowego w składzie oliwy spadła zachorowalność na astmę. Oliwa jest bogata w witaminy A,E,D . Oczyszcza organizm, wspomaga proces trawienia, spowalnia proces starzenia a także pozytywnie wpływa na wzrost kości u dzieci. Aby skorzystać z dobroczynnego wpływu oliwy z oliwek lekarze polecają stosowania jednej łyżki stołowej codziennie.

Dlaczego warto kupować prawdziwą oliwę Extra Virgin?
Jest bogata w jednonienasycone kwasy tłuszczowe oraz przeciwutleniacze, które przyczyniają się do obniżenia poziomu złego cholesterolu LDL i podwyższenia jego dobrej frakcji HDL. Ponadto oliwa obniża ciśnienia krwi, spowalnia procesy starzenia, obniża ryzyko reumatoidalnego zapalenia stawów i nowotworów. Oliwa z oliwek przyspiesza też mineralizację kości, co sprzyja budowie systemu kostnego u dzieci i młodzieży i spowalnia proces utraty kości w starszym wieku.”

 

Właściwości zdrowotne

Oliwa posiada szereg właściwości zdrowotnych . Na co przede wszystkim wpływa oliwa z oliwek ? Poniżej przedstawimy 6 najważniejszych leczniczych właściwości.

  • Pierwszą najbardziej popularną właściwością leczniczą jest obniżenie poziomu cholesterolu. Badania wykazały że długotrwałe stosowanie oliwy zmniejsza cholesterol o 20 %. Kwas zawarty w oliwie chroni również przed miażdżycą , wrzodami żołądka oraz cukrzycą.
  • Oliwa zmniejsza ryzyko chorób układu krążenia. Ryzyko wystąpienia chorób układu krążenia zmniejsza się podczas dodawania do smażenia i sałatek oliwy z oliwek . Badania wykazały obniżenie o 30 % zapadnięcia na choroby serca.
  • Dla osób które są na diecie oliwa z oliwek również znalazła swoje zastosowanie. Wspomaga odchudzanie, procesy trawienia. Dzięki niej nie powstaję efekt jo-jo.
  • Dzięki zawartości kwasu tłuszczowego jednonienasyconemu obniża poziom cukru. Z cukrzyca bezpośrednio związane są choroby serca i układu krążenia. Oliwa z oliwek zapobiega zapadaniu na schorzenia co jest równoznaczne z obniżeniem wystąpienia cukrzycy.
  • Stres, jedzenie w pośpiechu, nie higieniczny , nie zdrowy styl życia to czynniki które są głównymi czynnikami nadciśnienia. Oliwa z oliwek stosowana w diecie obniża ciśnienie krwi o 75 %. Oczywiście aby wspomóc efekt powinno się wspomagać dietę o ryby, warzywa, owoce.
  • Przeciwutleniacze wchodzące w skład oliwy z oliwek zmniejsza ryzyko zachorowania na nowotwór . Badania wykazały obniżenie o 25 % zachorowań na raka piersi.

Oliwa z oliwek ma działanie wszechstronne, w każdej dziedzinie życia praktycznie znajdzie zastosowanie wiec należy w pełni korzystać z jej walorów smakowych i odżywczych.



Oliwa w kosmetyce

Drzewo oliwne to najstarsza roślina uprawiana przez człowieka. Już w starożytności uchodziła za cenny produkt. Swoje zastosowanie znalazła także w kosmetyce dzięki swojemu dobroczynnemu wpływowi dla zdrowia i urody. Oliwa zawiera witaminę E która jest naturalnym antyutleniaczem co powoduje wygładzenie zmarszczek , odświeżenie cery, natłuszczenie , działa kojąco. Witaminę A która utrzymuje prawidłowy stan skóry włosów i paznokci oraz witaminę D która ma pozytywny wpływ na układ immunologiczny naszego organizmu.

 

Zastosowanie w kosmetyce:

  • Maseczka na twarz – dla cer suchych i szorstkich. Przed zastosowaniem należy oliwę delikatnie podgrzać następnie rozprowadzić na skórze i przykryć gazą. Tak nałożoną maseczkę należy pozostawić na ok 20 min. Po skończeniu kuracji resztę oliwy usunąć wacikami kosmetycznymi.
  • Idealna po opalaniu – przeznaczona dla osób które często korzystają z solarium bądź dużo czasu spędzają na słońcu. Słońce ma właściwości wysuszające oliwa pomoże przywrócić blask, wystarczy do kąpieli dodać ok 20 kropli oliwy . Po kąpieli nie spłukiwać ciała – delikatnie osuszyć ręcznikiem ciało
  • Stosowana jako balsam po kąpieli
  • Stosowana na przesuszone włosy – można aplikować na same końcówki bądź całą skórę głowy . Oliwę wystarczy trochę podgrzać i nałożyć na włosy owinąć w folię a następnie ręcznikiem i pozostawić na 30 min.
  • Stosowana jako naturalny olejek do masażu . Masaż przy użyciu oliwy pobudza krążenie krwi dzięki czemu skóra jest lepiej odżywiona i gładsza.
  • Łagodzi skutki podrażnień np. po goleniu
  • Stosowana w pielęgnacji dłoni. Do delikatnie podgrzanej oliwy włożyć ręce i moczyć przez ok 5 min
  • Stosowana jako pomoc w zwalczaniu cellulitu oraz stosowana jako peeling : do zaparzonej kawy (fusów ) dodać kilka kropel oliwy i maskować ciało. Po takim peelingu skóra jest gładka i nawilżona. Dobrym sposobem jest także nasmarowanie miejsc z cellulitem oliwą i obwinąć folią.
  • Stosowana do nawilżenia spierzchniętych ust
  • Stosowana w demakijażu trudno zmywalnego makijażu.


Zastosowanie w kuchni

Nie od wczoraj wiadomo, że Oliwa z Oliwek Extra Virgin jest niezastąpiona w kuchni bezpośrednio dodana na zimno do sosów i sałatek. Jak sobie radzi przy wyższych temperaturach? Śmiało można rzec, że pomimo punktu spalania ok 210 st.C jest idealną alternatywą dla innych tłuszczy do smażenia, gotowania czy pieczenia. Badania wykazały, że nawet w wyższych temperaturach, oliwa z oliwek jest chemicznie bardziej trwała niż inne oleje. Daje bardzo wiele możliwości łączenia doskonałego smaku oraz zdrowego jedzenia. Doskonale podkreśla smak potraw smażonych,
pieczonych i gotowanych.
Idealna do stosowania:
  • do sosów i sałatek
  • bezpośrednio na chlebek
  • spożywania na czczo
  • smażenia omletów, jajecznicy, duszenia grzybów, przyrządzania zup kremowych i ziemniaków puree
  • Dodawana do zupy stanowi alternatywę dla kostek rosołowych
  • Marynata z oliwy extra virgin to dobry sposób na aromatyczne mięso oraz warzywa z grilla


Wskaźniki jakości:

Kwasowość - określa zawartość wolnych kwasów tłuszczowych (głównie kwasu oleinowego) w oliwie z oliwek. Im mniejsza zawartość kwasów, tym lepsza jakość oliwy. Zgodnie z obowiązującymi przepisami oliwa z oliwek najwyższej jakości, czyli extra virgin, powinna mieć zawartość kwasów w granicach od 0,1% do 0,8%. Oliwa o większej kwasowości jest produkowana głównie ze zbyt dojrzałych owoców lub owoców zaatakowanych chorobą bądź takich, które po zerwaniu pozostały przez kilka dni w workach bez wentylacji.
Nadtlenki - liczba nadtlenków określa stopień utlenienia oliwy w jej początkowej fazie. Nadtlenki to związki chemiczne powstałe w wyniku reakcji tlenu i oliwy. W doskonale utrzymanej oraz świeżej oliwie liczba nadtlenków nie powinna przekraczać wartości 10 w początkowej fazie. Maksymalny dozwolony limit w oliwie extra virgin wynosi 20. Liczba nadtlenków wzrasta, gdy oliwa pozostaje w kontakcie z powietrzem (tlenem).
K232 - określa procent pośredniego utlenienia składników oliwy przy długości fali 232 nm. Im mniejsza wartość, tym lepsza jakość oliwy. Zgodnie z obowiązującymi przepisami współczynnik K232 oliwy z oliwek extra virgin powinien mieć wartość 2,5 lub mniejszą.
K270 - określa procent obniżenia odporności oliwy na tlen przy długości fali 270 nm. Im mniejsza wartość, tym lepsza i świeższa oliwa. Wysoki wskaźnik wskazuje na starą oliwę lub oliwę mieszaną ze starą. Zgodnie z obowiązującymi przepisami współczynnik K270 oliwy z oliwek extra virgin powinien mieć wartość 0,22 lub mniejszą.
Wskaźnik ΔK - stanowi podstawowe kryterium ustalania jakości i czystości oliwy z oliwek. Wynika z matematycznej zależności między wartościami K266, K274 i K270 i wskazuje na mieszankę z innymi oliwami. W wypadku oliwy extra virgin wskaźnik powinien mieć wartość negatywną (maks. 0,01).

Bo wiedza to potęga...!!!



Certyfikaty

Certyfikat AGRO 2,1-2,2
Certyfikat ten zobliguje producenta za wdrożenie systemu jakości w środowisku przy wytwarzaniu oliwy tj. uprawy, nawadniania, nawożenia, monitorowanej kontroli zbiorów oliwek. Przedsiębiorca zobowiązany jest do do produkcji wysokiej jakości produktów oraz realizacji następujących celów zgodnie z zasadami zintegrowanej ochrony i specyfikacji według krajowego i europejskiego prawa handlowego:
  • Zdobywania zaufania konsumenta w dziedzinie wysokiej jakości produktu oraz jego bezpieczeństwa
  • Przestrzegania zgodności prawa krajowego z europejskim.
  • Zminimalizowania negatywnego wpływu rolnictwa na środowisko
  • Ograniczenia używania pestycydów
  • Zwiększenia wykorzystywania zasobów naturalnych
  • Dbania o zdrowie i bezpieczeństwo pracowników

Certyfikat ISO 2200 System zarządzania bezpieczeństwem żywności.

Dokument ten stanowi o Bezpieczeństwie i Higienie systemu kontroli zastosowany we wszystkich procesach produkcyjnych i jednostkach standaryzacji tak aby zapewnić jakość oliwie w odniesieniu do smaku (przetwarzanie, składowanie), bezpieczeństwa, czystości (filtrowania) ISO 22000 jest dowodem na:
  • Kontrolę zagrożeń w zakresie żywności poprzez stosowanie odpowiednich programów, wymagań, systemów które mają na celu dostarczenie produktów zgodnych z przeznaczeniem.
  • Stałym udoskonalaniu i uaktualnianiu mechanizmów systemów zarządzania bezpieczeństwa żywności.
  • Istnienia efektywnego systemu zarządzania bezpieczeństwem żywności.
Certyfikat ten zapewnia o tym , że żywność jest bezpieczna w czasie spożywania przez konsumenta.



Certyfikat PGI Lakonia Chronione Oznaczenie Geograficzne (ang. Protected Geographical Indication)

Produkt musi być świetnej jakości i posiadać mocny związek z miejscem wytwarzania. Oznacza nazwę regionu, konkretnego miejsca lub w wyjątkowych przypadkach kraju, używaną do opisu produktu rolnego lub artykułu spożywczego, który pochodzi z danego regionu, miejsca lub kraju. Produkt taki posiada szczególną jakość, reputację, cieszy się uznaniem lub też posiada inne cechy przypisywane temu pochodzeniu geograficznemu. Na określonym obszarze może odbywać się jeden z trzech procesów: produkcja, przetwarzanie lub też przygotowywanie produktu. PGI Lakonia oznacza określone normy dotyczące Phileos np:
  • miejsce pochodzenia oliwy z regionu Lakonia
  • różnorodności odmian oliwek
  • tłoczenie na zimno poniżej 26 st. C
  • oceny sensoryczne
  • analizy laboratoryjne



IFS Food wersja 6

IFS Food to standard określony przez markowe firmy handlowe i przeznaczony do audytu u dostawców produktów w łańcuchu żywnościowym. Dotyczy producentów zajmujących się przetwórstwem żywności oraz firm, które świadczą usługi pakowania produktów. Certyfikat ten świadczy między innymi o:
  • Wzmocnieniu zaufania konsumentów jak i handlowców, dla których bezpieczeństwo, jakość i zgodność produktu jest najważniejsza
  • Wyższe bezpieczeństwo produktu i niższe ryzyko odpowiedzialności za produkt
  • Systematyczną analizę i urzeczywistnianie bezpieczeństwa oraz efektywność przebiegu procesów w aspekcie bezpieczeństwa opakowań i nadzór nad procesami, tak aby we właściwym czasie zidentyfikować ryzyko odnośnie higieny i bezpieczeństwa opakowań dla konsumentów oraz w celu ustalenia działań zapobiegawczych.







NON GMO PROJECT


Certyfikat powyższy gwarantuje, że dany produkt jest wolny od żywności genetycznie modyfikowanej. Oznacza to:
  • obowiązkowe testy przeprowadzane na składnikach objętych wysoką podatnością na modyfikacje
  • stosowanie kryteriów oceny zgodnie z przepisami prawa Unii Europejskiej
  • pełną kontrola i rygorystyczne śledzenie praktyk które należy stosować w celu zapewnienia integralności składnika aż do gotowego produktu.
  • Utrzymywanie weryfikacji przez cały rok wraz z miejscową kontrolą w odniesieniu do produktów z grupy wysokiego ryzyka.






ORTHODOX UNION

Orthodox Union Kosher jest największą na świecie i najbardziej znaną Agencją Koszernej certyfikacji, potwierdzającej blisko milion produktów produkowanych w 8000 zakładach położonych w ponad 92 krajach na całym świecie. Certyfikat ten określany jest jako "upragniona aprobata" przez The New York Times. Jest jednym z najbardziej znanych znaków handlowych na świecie. Porównując go do UL® magazyn Forbes napisał: "Jeśli chcesz wiedzieć czy jedzenie jest koszerne poszukaj symbolu jednostki organizacyjnej Unii prawosławnej." Produkty oznaczone certyfikatem Orthodox Union momentalnie zyskują na jakości zwiększając percepcję na swoją sprzedaż. Certyfikat ten gwarantuje:
  • świadectwo wskaźników jakości produktu przez specjalistów OU którzy są biegli w nowoczesnych technikach produkcji żywności, procesów chemicznych i biologicznych nie mniejszych niż w zawiłości prawa żydowskiego.
  • stałą kontrolę analityków i specjalnych dyżurów specjalistów, służących radą i pomocą dla firm Certyfikowanych Orthodox Union
  • State-of-the-art bazę systemów komputerowych przechowujących informacje produktów i składników żywności.

 

 

 

 

 

 

ZAPRASZAMY DO ODWIEDZENIA NASZEJ STRONY Phileos (kliknij) 

 LUB ZNAJDŹ NAS NA FACEBOOK

 

Gwarantujemy 100% satysfakcji z dokonanego zakupu na naszej aukcji.

W przypadku gdyby Oliwa nie spełniła Państwa oczekiwań związanych z wystawioną ofertą, (np. opis produktu,wygląd puszki ) można dokonać zwrotu do 14 dni

bez podania przyczyny. Produkt musi być w nienaruszonym stanie przez klienta,

jest to warunek konieczny do uzyskania reklamacji.


Cena KUP TERAZ dotyczy zestawu tj. 2 butelek 500 ml 

Odwiedź inne nasze aukcje oliwy dostępne w zestawach puszek i butelek.

 

 

 

 

W skrócie:

 
Phileos to naturalny 100% surowy sok z oliwek bez żadnych dodatków, wyciśnięty z owoców oliwek Athinolia i Koroneiki. Produkowany tylko i wyłącznie w Krainie Historycznej Lakonia, Chroniony Oznaczeniem Geograficznym ( Protected Geographical Indication, PGI LAKONIA ) w kontrolowanych gruntach, monitorowanych uprawach w określonym mikroklimacie, zgodnie z miejscową kulturą i tradycją. 

Charaketrystyka Phileos:

 

  • Extra Virgin – produkt certyfikowany, gwarantowany poziom kwasowości 0<4%, analiza chemiczna dot. obecnej partii produkcji 0,37%
  • Z pierwszego tłoczenia na zimno, uzyskiwana wyłącznie za pomocą środków mechanicznych w temperaturze poniżej 26st. C
  • Szereg certyfikatów potwierdzających jakość, bezpieczeństwo miejsca pochodzenia i butelkowania
  • świetny smak oliwy, pachnie świeżymi oliwkami Koroneiki i Athinolia
  • długi termin przydatności do spożycia 05 / 2016 r
  • gustowne puszki i eleganckie butelki z ciemnego szkła
  • niezastąpiona w kuchni, diecie i pielęgnacji
  • solidna Marka doceniana niemal na całym świecie