Ta strona wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony, zgadzasz się na ich użycie. OK Polityka Prywatności Zaakceptuj i zamknij X

Smażymy Oliwa Ex.Vergine CIRIO Olio Sapore Equ. 1L

04-07-2012, 7:50
Aukcja w czasie sprawdzania była zakończona.
Cena kup teraz: 23.77 zł     
Użytkownik italiamo_apetito
numer aukcji: 2442242965
Miejscowość Chorzów
Wyświetleń: 10   
Koniec: 03-07-2012 15:09:48
info Niektóre dane mogą być zasłonięte. Żeby je odsłonić przepisz token po prawej stronie. captcha



Zakupy z naszych kont:
ITALIAMO_CAFFE (kawy)
oraz ITALIAMO_APETITO (delikatesy)
jak również ITALIAMO_BAMBINI (żywność dla dzieci)
wysyłamy w jednej paczce.
Zapraszamy do licytacji!

DEWIZA italiAmo: OPISUJEMY DOBRY SMAK KLAROWNYM JĘZYKIEM

Oliwa z oliwek Extra Vergine o niepowtarzalnym smaku!
Profesjonalna firma CIRIO z San Lazzaro di Savena (Bologna) posiada linię technologiczną gwarantującą wysoką jakość finalnego produktu.

Smażymy Oliwa Ex.Vergine CIRIO Olio Sapore Equ. 1L


25 grudnia 1836 roku w miejscowości Nizza Monferrato (Asti) przychodzi na świat Francesco Cirio. Dzięki ojcu, skromnemu handlarzowi zbożem, chłopiec od małego przesiąknął tą atmosferą, do tego stopnia, że – w wieku 14 lat – aktywnie działał już przy hodowli warzyw i owoców. Rynki: londyński i paryski wykazywały duże zapotrzebowanie na nowalijki, a ich lokalna podaż nie była w stanie tego popytu zaspokoić.. Młody Cirio zajął się więc dostawą warzyw i owoców do Francji i Anglii, stając się w przeciągu kilku miesięcy głównym eksporterem z regionu Piemontu. Mając 20 lat otworzył pierwszą fabrykę CIRIO.
Jako jeden z pierwszych dał kredyt zaufanie nowej metodzie obróbki warzyw i owoców, wynalezionej w tym czasie przez Francuza Nicolasa Apperta – konserwowaniu, dzięki której znikał problem ich szybkiego psucia się. Działalność zaczynał od konserwowania groszku, a następnie sukcesywnie poszerzał gamę produktów.
W 1867 roku przedstawił swoją zakonserwowaną żywność w Paryżu na specjalnych targach (Grande Exposition Universelle), gdzie zdobyły tak wielkie uznanie, że zaczął eksportować swoje przetwory od Sydney po Liverpool.
Po zjednoczeniu Włoch Francesco rozpoczął skupowanie rozległych terenów rolniczych, przekształcając je pod uprawy warzyw korzennych, naciowych i owocowych przeznaczonych na sprzedaż jako świeże produkty lub do przetworów.
Umiera 9 stycznia 1900 roku, kiedy jego fabryka „CIRIO – przetwory żywnościowe” jest już jedną z największych i najbardziej prestiżowych przetwórni w Europie.
Firmę przejmuje Pietro Signorini – ówczesny wspólnik Francesco Cirio, który jednak w 1916 roku przedwcześnie umiera, a ster obejmuje jego syn – Paolo.
Od roku 1920 CIRIO, dzięki umiejętnie przeprowadzanej kampanii reklamowej, utrzymuje pozycję najczęściej kupowanej marki przez włoskie rodziny: staje się synonimem wysokiej jakości produktów, od przetworów roślinnych po mięsne i rybne.
W 1993 roku firma zostaje sprywatyzowana i wchodzi na giełdę.
W 2004 roku, w wyniku różnych przemian, spółka przechodzi w ręce Gruppo Cooperativo Conserve Italia – europejskiego lidera przemysłu przetwórczego.
Swą obecność na rynku propaguje angażując gwiazdy TV i kina, np. wyrób „Pomodori pelati (pomidory obrane)” reklamuje światowej sławy aktor francuski, Gerard Depardieu.

Oliwa CIRIO Olio di Oliva to produkt specjalny - rodzaj oliwy z pierwszego tłoczenia (extra vergine), powstały z oliwek zbieranych w fazie pełnej dojrzałości, zmieszany z olejem po jednorazowej rafinacji. Z uwagi na swój charakter jest polecana do każdego rodzaju smażenia. Oliwa jest butelkowana w szkle zielonym chroniącym płyn przed nadmierną dawką promieni świetlnych.
Odmiana Sapore Equilibrato została opracowana pod względem organoleptycznym w laboratorium zakładu jako wyrób nadający się do smażenia, peklowania i do duszenia mięs, przyrządzania zasmażek i sosów, grillowania np. ryb czy ubijania majonezu.
CIRIO dogląda starannie każdej fazy produkcji i stosuje tylko techniki rolnicze nie zagrażające środowisku.



Niniejsza aukcja dotyczy litrowej butelki oliwy z oliwek tłoczonej na zimno CIRIO Olio di Oliva z San Lazzaro di Savena (Bologna).
Objętość 1 L.
Termin przydatności do spożycia: 31.01.2013.
Po napoczęciu butelkę zamknąć i olej przechowywać w miejscu przewiewnym i suchym, z dala od źródeł ciepła oraz światła.

DEFINICJA:
Według normy CEE 1[zasłonięte]513-20 olej z oliwy vergine (z pierwszego tłoczenia) to olej z owoców oliwki otrzymany w wyniku procesów mechanicznych lub innych procesów fizycznych, w warunkach które nie powodują pogorszenia jakości oleju, z owoców, które nie były poddawane żadnej innej obróbce z wyjątkiem mycia, drylowania i filtrowania.
Olejarnie produkują go w trzech rodzajach (przeważnie nie ujawniając poniższych danych):
a) olej z oliwy extra vergine – kwaskowość poniżej 0,8%
b) olej z oliwy vergine – kwaskowość poniżej 2%
c) olej z oliwy jasny – kwaskowość powyżej 0,8% – który nie nadaje się do spożycia, jeśli nie jest dodatkowo rafinowany.

TESTOWANIE:
DO KOSZTOWANIA OLEJU NALEŻY UŻYĆ CZEGOŚ NEUTRALNEGO, NP. CHLEBA LUB GOTOWANEGO LETNIEGO ZIEMNIAKA, KTÓRE - DZIĘKI SWEJ KALORYCZNOŚCI - SPRZYJAJĄ UWALNIANIU SIĘ SUBSTANCJI LOTNYCH, ODPOWIEDZIALNYCH ZA AROMAT OLIWY.
OLEJ MOŻNA OCENIAĆ NA POZIOMIE:
1) POWONIENIA - BY DOSTRZEC POZYTYWNE NUTKI AROMATYCZNE, JAK NP. OWOCOWOŚĆ, ZAPACH ROŚLIN CZY WARZYW (KARCZOCHÓW, POMIDORÓW, ZIÓŁ AROMATYCZNYCH, MIGDAŁÓW), ALE RÓWNIEŻ TE NEGATYWNE, NP. ZJEŁCZAŁOŚĆ, SFERMENTOWANIE.
2) SMAKÓW (DOUSTNIE) – BY OKREŚLIĆ W TEN SPOSÓB GORZKOŚĆ CZY PIKANTERIĘ, JAKO CECHY POZYTYWNE (NIEKLASYFIKOWALNE JAKO WADY).

UWAGA: Polecamy nasze oferty szczególnie właścicielom kawiarń i restauracji: bądźcie ambasadorami dobrego smaku!




Zobacz niektóre nasze aukcje z włoskimi rarytasami:



Zerknij także na włoskie kawy na naszym drugim koncie: italiamo_caffe:



Zapraszamy również do zakupu wysokiej klasy włoskich produktów dla dzieci na naszym trzecim koncie: italiamo_bambini:





Wysyłka towarów (WAŻNE INFORMACJE):
1) wysyłkę realizujemy na mocy umowy z Pocztą Polską (standardowo „paczki ekonomiczne”) w ciągu maksymalnie 3 dni roboczych od daty zaksięgowania przelewu na naszym koncie lub zgłoszenia prośby o wysyłkę „za pobraniem”
2) przy wyborze e-przesyłki (odbiór samemu) należy najpierw sprawdzić TUTAJ czy usługa jest dostępna w danej miejscowości i wybrać urząd pocztowy, w którym chcą Państwo udać się po paczkę osobiście
3) podany poniżej cennik dotyczy wagi BRUTTO przesyłki, czyli prosimy zawsze brać pod uwagę CIĘŻAR SAMEGO PRODUKTU NETTO PLUS JEGO OPAKOWANIE I WAGĘ ZEWNĘTRZNĄ PAKUNKU, np. przy licytacji 4 rzeczy po 250g, towar netto już wraz z konfekcją własną będzie ważył ponad kilogram, nie mówiąc o dodatkowym kartonie zewnętrznym. Szczególnie zawartość 250g w puszkach jest zawsze cięższa, należy liczyć ją jako ok. 500g brutto.
4) cennik przesyłek ekonomicznych przy przedpłacie na konto: do 1 kg – 12 zł, 1-2 kg – 14 zł; 2-5 kg – 16 zł; 5-10 kg – 23 zł. Priorytet + 2,5 zł
5) cennik przesyłek pobraniowych: do 1 kg – 16 zł, 1-2 kg – 18 zł; 2-5 kg – 20 zł; 5-10 kg – 27 zł. Priorytet + 4 zł

6) cennik E-przesyłek przy przedpłacie na konto: do 1 kg – 9 zł, 1-2 kg – 11 zł; 2-5 kg – 12 zł; 5-10 kg – 18 zł
7) cennik E-przesyłek pobraniowych: do 1 kg – 13 zł, 1-2 kg – 14 zł; 2-5 kg – 16 zł; 5-10 kg – 24 zł.


Nasze konto:
Zygmunt Korus „Galeria PLUS“
ul. Wolności 49/2
41-500 Chorzów
BPH 41 1060 [zasłonięte] 0[zasłonięte]0760060 [zasłonięte] 018481

Wszelkich dodatkowych informacji udzielamy mailem: [zasłonięte]@op.pl lub w biurze pod numerem telefonu: (032)[zasłonięte]24120; 792 [zasłonięte] 411 (sieć Play).

Per qualsiasi informazione in italiano non tardate a contattarci: 792 [zasłonięte] 411; [zasłonięte]@onet.eu

Dla zainteresowanych wystawiamy faktury VAT.
Transakcję finalizujemy komentarzem jako ostatni.


Zerknij na inne produkty pod naszym nickiem. Dziękujemy.