EMISJA OZONU - 800 mg/h
EMISJA JONÓW UJEMNYCH -[zasłonięte]30000 jonów/cm³
! DWA NIEZALEŻNE URZĄDZENIA W JEDNYM !
ODDZIAŁYWANIE OZONU:
- Poprzez silne utlenianie działa
bakteriobójczo, wirusobójczo igrzybobójczo
- Poprzez natlenianie
poprawia metabolizm i odżywianie tkanek
- Aktywizuje system
odpornościowy
- Usuwa organiczne i
nieorganiczne zapachy z pomieszczeń
Ozon nie maskuje
zapachów lecz je usuwa!
Nawet niewielkie
stężenia ozonu zmniejszają lub usuwają:
- Odór papierosowy oraz
inne zapachy organiczne i nieorganiczne
- Grzyby tworzące
pleśnie np. na ścianach, zapachy stęchlizny, choroby
skóry, jamy ustnej. Eliminując
również zarodniki grzybów
skutki działania są
długotrwałe.
- Roztocza - powodujące
alergie ataki astmy, wyczerpanie organizmu
- Drobno ustroje
powodujące zakażenia bakteryjne, stany zapalne,
choroby bakteryjne,
gnicie żywności itp.
- Pestycydy, fungicydy,
azotany, oraz pleśnie i grzyby z warzyw i
owoców
- Hormony, anaboliki i
inne zanieczyszczenia w mięsie, drobiu, owocach morza
Ozon 03 jest gazem
nietrwałym. Okres połowicznego rozpadu nie
przekracza 40 min. w
czystym powietrzu i przy temperaturze 20ºC,
a w zanieczyszczonym
wynosi praktycznie około 30 min. Dla wody
okres połowicznego
rozpadu ozonu wynosi od 30 min przy temperaturze
20ºC do kilku min.
przy 50ºC. Praktycznie po ok. 2 godz.
ozon przechodzi
całkowicie w normalny tlen O2. Dlatego generatory
ozonu o wydajności do
500 mg 03/godz są bezpieczne w stosowaniu.
Dopuszczalne
maksymalne stężenie ozonu ( MCW) dla 8 godz./
dobę i 40 godz/tydzień
wynosi 200μg/m³ (0,2 μg /m³) lub w wartościach
względnych 0,1ppm
(100ppb). Zalecany poziom docelowy
to 120μg/m³(0,12μg/m³)
lub 0,06 ppm. Ozon jest jednym z najskuteczniejszym
środków
dezynfekujących. Działanie bakteriobójcze
wykazuje już w
stężeniu około 13μg/dcm³ . Działanie bakteriobójcze
ozonu jest 50 razy
skuteczniejsze i 3 tysiące razy szybsze niż
chloru.
ODDZIAŁYWANIE JONÓW UJEMNYCH:
- wytrącają alergeny,
pyłki kwiatowe, roślinne i roztocza
- jonizują ujemnie
prozdrowotnie powietrze
- wytrącają kurze,
pyły i pyłki z pomieszczeń domowych, biurowych,
handlowych itp.
- wytrącają pyłki i
alergeny od ptaków i zwierząt domowych
PRAKTYCZNE ZASTOSOWANIA:
1. Usuwanie
bakterii, wirusów, pleśni, grzybów, fungicydów,
pestycydów i azotanów
z owoców i warzyw w celu ich oczyszczenia
i przedłużenia
świeżości i trwałości. Warzywa i owoce
– maksymalny ładunek
do 10 kg włożyć do plastikowego lub
szklanego naczynia i
zalać wodą do całkowitego zanurzenia.
Umieścić w wodzie
rurkę z dyfuzorem ozonatora. Włączyć ozonator
na 10 min. Po
zakończeniu ozonowania owoce lub warzywa
pozostawić w wodzie do
10 min. poczym odlać wodę z naczynia.
Warzywa i owoce mogą
podlegać dalszej obróbce spożywczej.
Owoce i warzywa można
również ozonować zwłaszcza
owoce miękkie maliny,
truskawki w powietrzu umieszczając
je luzem w
pojemniczkach w foliowych woreczkach strunowych
wprowadzając rurkę dyfuzora
do torebki i zamykając ją. Czas
ozonowania 10 min.
Przed spożyciem odczekać 20 min.
2. Odkażanie i
odświeżanie mięsa, drobiu, jaj w celu usunięcia
zanieczyszczeń
metalicznych, mikroorganizmów, hormonów,
antybiotyków itp.
Ładunek do 5 kg umieścić w naczyniu jak w
punkcie 1 zalać wodą
ozonować 10 min. Wylać wodę osuszyć
na sicie lub
durszlaku. Produkty można przyrządzać bezpośrednio
do spożycia lub
przechowywać w lodówce czy zamrażarce.
3. Ryby, owoce morza-
ozonowanie jak mięsa, ale czas ozonowania
10min.
4. Ozonowanie ryżu,
grochu, fasoli, kasz gruboziarnistych.
Umyć w wodzie,
umieścić w naczyniu zalać wodą. Włożyć rurkę
z dyfuzorem ozonatora
do naczynia ozonować 10 min. Gotować
w wodzie na którą
działał ozon. Tak ugotowane produkty
będą dużo smaczniejsze
i zdecydowanie dużo zdrowsze.
5. Dezynfekcja zastawy
stołowej, naczyń, sztućców, desek do
krojenia. Ozonujemy w
wodzie 10 min.
6. Ozonowanie wody
pitnej. Dyfuzor zanurzamy w plastikowej
butli z wodą o
pojemności do 10 litrów lub plastikowym wiaderku
napełnionym wodą z
kranu. Czas ozonowania 10 min. Skutecznie
naozonujemy i
dotlenimy wodę a jednocześnie oczyścimy
ją z pozostałości
chloru, bakterii, metali czy chloroformu.
Tak przygotowaną wodę
(po 20 min.) używamy do gotowania,
picia, płukania i
mycia zębów.
7. Kąpiel ozonowa.
Działa korzystnie poprzez: dotlenie skóry, odprężenia
organizmu, leczy
cellit, choroby grzybowe skóry, trądzik.
Usuwa nieprzyjemny
zapach stóp i potu. Rurkę z dyfuzorem
umieszczamy w
napełnionej częściowo wodą wannie o temperaturze
do 45ºC i ozonujemy
przez 10 min.
8. Ozonowanie
pomieszczeń: pokoi, kuchni, łazienek, sanitariatów,
garaży, piwnic itp.-
skutecznie je dezynfekuje i
usuwa wszelkie zapachy
jak dym papierosowy, stęchlizny,
zapach moczu, zwierząt
domowych itp. Pomieszczenia
do 16 m² ozonujemy dwa
razy po 30 min. z przerwą
półgodzinną po czym
wietrzymy. Pomieszczenia do 30m²
ozonujemy trzykrotnie
po 30 min. z przerwami półgodzinnymi
i wietrzymy. Ozonator
lub wężyk ozonatora
umieszczamy w
pomieszczeniu możliwie wysoko. Zaleca
się aby w trakcie
ozonowania włączony był nieduży wentylator
mieszający powietrze.
W czasie ozonowania i wietrzenia
w pomieszczeniu
zabrania się przebywać ludziom,
zwierzętom i ptakom
9. Lodówki. Włożyć silikonową
rurkę ozonatora do komory
lodówki z produktami.
Zamknąć drzwiczki. Ozonować
dwa razy po 15 min. z
przerwą 30 min. W ten sposób
usuniemy wszelkie
zapachy oraz grzyby, pleśnie, bakterie.
10.Szafy ubraniowe,
garderoby, szafki z obuwiem, pomieszczenia
dla zwierząt. Umieścić
rurkę ozonatora lub
ozonator w obiekcie.
Włączyć ozonator dwa razy po 15
min. z przerwą 30 min.
wywietrzyć.
11.Samochody osobowe,
środki transportu. Ozonowanie
wnętrz samochodów jest
jedynym skutecznym sposobem
usunięcia z tapicerki
wnętrza samochodu, układu klimatyzacji,
bakterii, wirusów,
zarodników pleśni i
grzybów oraz zapachów.
Ozonowanie powinno się przeprowadzać
co najmniej dwa razy w
roku, a w międzyczasie
stosować dostępne u
nas oczyszczacze powietrza zasilane
z gniazdka zapalniczki.
Ozonowanie przeprowadzamy
w trzech cyklach po 30
min. z przerwami 15 min
wprowadzając rurkę z
ozonatorem przez lekko uchyloną
szybę drzwi do wnętrza
samochodu, oraz do wlotu powietrza
i włączając wentylator
samochodu na niski poziom
obiegu wewnętrznego.
Po zakończeniu ozonowania otworzyć
drzwi samochodu i
wywietrzyć.
12.Ozonowanie oliwy z
oliwek. Najlepiej przeprowadzić
zasilając wejście
ozonatora tlenem medycznym poprzez
reduktor i
przepływomierz ustawiając przepływ tlenu w
przedziale 0,5 – 1
litra / minutę. Zanurzamy rurkę ozonatora
w pojemniku z oliwką w
ilości do 0,5 litra i ozonujemy
przez 30 min.
Następnie rozlewamy naozonowaną
oliwkę do ciemnych
buteleczek o objętości 50-100 ml i
przechowujemy w
temperaturze do 20 ºC. Aktywny ozon
połączony jest z
oliwką w okresie do trzech miesięcy. Naozonowana
oliwka doskonale
pielęgnuje zarówno zdrową
skórę jak i skutecznie
pomaga w leczeniu różnych schorzeń
skórnych i odleżynach.
PARAMETRY TECHNICZNE:
1.Napięcie
zasilania 220-240 V/50Hz
2.Znamionowa moc
pobierania 20 W (praca ozonatora i jonizatora)
3.Znamionowa wydajność
ozonu 600-800 mg/h
4.Wydajność pompy 5
l/min
5.Poziom hałasu <
35dB
6.Żywotność ozonatora
4000 godz.
7. Emisja jonów
ujemnych 3x106/cm3
8.Waga brutto 1500 g
(z wężami silikonowymi i dyfuzorami)
9.Obsługiwane
powierzchnie 10÷40 m²
10.Wymiary 20x30x10cm
11.Programowany czas
pracy ozonatora 1÷30 min
12.Rodzaj pracy S2-30
min (do 30 min - z przerwą)
Produkt zgodny z dyrektywą RoHS
Posiada certyfikat CE
Gwarancja 12 miesięcy
! GWARANCJA W SYSTEMIE DOOR TO DOOR !