Skrobia kuzu znana jest ze swych niezwykłych właściwości pomocnych w zwalczaniu nałogów związanych z nadużywaniem alkoholu czy paleniem papierosów. Stosowana w kuchni jako zagęstnik do zup, sosów, budyniów, kisieli i innych potraw.
Według medycyny wschodnioazjatyckiej posiada ogromną energię i ma działanie alkalizujące, regulujące trawienie, wzmacnia żołądek i jelita, stosowany przy bólach głowy i grypie. Skrobia znajdująca się w Kuzu jest bogatym źródłem żelaza, wapnia oraz fosforu. Kuzu usuwa zmęczenie, wzmacnia witalność dlatego służy również do sporządzania napojów leczniczych np. z herbatą kukicha.
Pochodzi z Chin, a powszechnie występuje w górach Japonii. Lekka potrawa z Kuzu towarzyszy sztuce gotowania Zen i tradycyjnej ceremonii parzenia herbaty.
Do tej pory do Europy sprowadza się Kuzu wyłącznie z Japonii. Skrobie pozyskuje się z korzeni, które osiągają długość do 2 m, a średnicę do 30 cm. masę do 200 kg. Korzenie wydobywa się za pomocą łopat, a szczególnie duże egzemplarze wyciąga się za pomocą wołów. Korzenie zawierają przeciętnie 20-28% skrobi. Ze 100 kg. świeżych korzeni uzyskuje się zaledwie 3 kg. proszku Kuzu, co decydyje o jego wysokiej cenie.
Uzyskanie czystej skrobi wymaga procesu rafinacji przy pomocy prostych środków. Najpierw usuwa się zdrewniałą powierzchnię korzenia, korzeń drobno kroi, suszy i proszkuje. Zimną wodą górską wypłukuje się cząsteczki celulozy, białka, popiołu i gorzkich garbników, do momentu, w którym wytrąci się biały roztwór czystej skrobi. Nie wymaga żadnych oprysków, nawozów i pielęgnacji.
Ostatnie badania przeprowadzone na Uniwersytecie Harwardzkim potwierdziły, że Kuzu może zmniejszać pociąg do alkoholu aż o 80, a nawet 90%! Potwierdziły to doświadczenia prowadzone na ludziach.
Zastosowanie : w kuchni jako zagęstnik do zup, sosów, budyniów, kisieli i innych potraw,