|
OLIWA SITIA - BOGINI OLIW
(opakowanie: eleganckie i estetyczne opakowanie - puszka z wytłoczeniem)
Grecka oliwa Extra Virgin prosto z Krety oraz inne przysmaki z Grecji
|
Charakterystyka zbioru Sitia 2014: Oliwy na Krecie są tłoczone z odmiany oliwek o nazwie Koroneiki, które na początku dojrzewania mają kolor zielony, a gdy są już bardzo dojrzałe ich kolor zmienia się na czarny. W tym sezonie z racji znacznie mniejszej ilości oliwek (zbiory najniższe od 50 lat z racji zbyt wietrznej wiosny) szczególnie we wschodniej Krecie (rejon Sitia) oliwki dojrzały wcześniej, czyli zmieniły swój kolor na czarny. Dzięki temu oliwa z takich oliwek jest łagodniejsza i słodsza, co można wyczuć porównując zbiór oliwy Sitia z 2013 i 2014, ale również ma mniej intensywny owocowy smak i zapach, gdyż za to odpowiadają zielone oliwki, których już prawie nie było w momencie zbioru oliwek. |
Data przydatności do spożycia: październik 2015r. - Najświeższa oliwa - zbiór: styczeń 2014r. |
Oliwa ze zbioru 2014r. jest łagodna w smaku o barwie złocisto-zielonkawej.
|
|
|
|
Zapraszamy Państwa do świata greckich smaków, do kuchni powszechnie cenionej za swoją prostotę i "domowość", ale przede wszystkim uważanej za najzdrowszą we współczesnym świecie. O tym ostatnim przekonujemy się każdego dnia obserwując naszych sędziwych sąsiadów w jednej z sennych kreteńskich wiosek. Ich kluczem do długowieczności jest na pewno ruch oraz dieta bogata w świeże warzywa i owoce, domowe sery, zieleninę i zioła porastające okoliczne wzgórza, czerstwe pieczywo, ryby oraz najlepszą na świecie oliwę.
Ważnym jest również fakt, że Grecja utrzymała wcześniejszy całkowity zakaz uprawy żywności GMO (genetycznie modyfikowanej) na swoim terenie.
|
Oliwa nie jest dla nas zwykłym produktem, lecz naszą pasją. Naszą wielką, grecką kulinarną przygodę rozpoczęliśmy od przeprowadzki na Kretę w 2006 roku, gdzie przez lata zgłębialiśmy tajniki greckiej kuchni, a niekończące się podróże w poszukiwaniu najlepszych smaków zaowocowały stworzeniem oferty, dzięki której smaczne i zdrowe przysmaki zagoszczą na Państwa stole. Podróżując po Grecji od kilku lat staramy się wybierać produkty najbardziej wartościowe, a jednocześnie niedostępne lub trudno osiągalne na polskim rynku. Poszukujemy również produktów regionalnych charakterystycznych dla konkretnej części Grecji jak np. dzikie kapary z Santorini czy jęczmienne czerstwe pieczywo do dakos tak popularne na Krecie.
|
|
Najlepsza do każdej sałatki!
|
|
|
|
|
|
|
|
Chcemy zaoferować Państwu jedną z najlepszych oliw, jakie znajdują się obecnie na greckim rynku. Kilka kropel tej wspaniałej kreteńskiej oliwy pozwoli Państwu poczuć smak lata i przenieść się myślami na tę słoneczną wyspę. Oliwa to samo zdrowie!
Tę oliwę kupią Państwo tylko u nas!
Najwyższej jakości oliwa Extra Virgin ze wschodniej Krety należy do ścisłej czołówki najlepszych oliw świata. Od lat nagradzana za wyjątkową jakość, idealny smak i aromat, staranną selekcję oliwek Koroneiki oraz bardzo rygorystyczny wymagania przy procesie wytłaczania. Ta luksusowa oliwa, bogata w antyutleniacze oraz witaminy, o kwasowości 0,55% o lekko owocowym aromacie stanowi idealne dopełnienie śródziemnomorskiej diety. Rodzina Lantzanakis, która jest producentem oferowanej przez nas oliwy Sitia, Sitia organiczna oraz Sitia 0.3 ma bogate doświadczenie i wieloletnią tradycję w tłoczeniu naturalnej oliwy najwyższej jakości.
|
Oliwa z rejonu Sitia to najczęściej nagradzana oliwa na świecie. Poniżej zamieszczamy niektóre z nagród. |
Międzynarodowy Instytut Jakości i Smaku w Brukseli
2008 - Nagroda za najlepszy smak
|
Międzynarodowe Kolegium Oliwy
2005 - trzecie miejsce
|
Ogólnogrecki konkurs na najlepszą oliwę
2004 - drugie miejsce
|
Międzynarodowe Kolegium Oliwy
2002 - pierwsze miejsce
|
Międzynarodowe Kolegium Oliwy
2001 - pierwsze miejsce
|
Piąta doroczna wystawa producentów oliw
1999 - pierwsze miejsce
|
Międzynarodowy konkurs kuchni śródziemnomorskiej
2003 - pierwsze miejsce podczas degustacji oliwy
|
Pierwsze miejsce podczas międzynarodowej degustacji oliwy
|
Pierwsze miejsce podczas międzynarodowej degustacji oliwy
|
|
Znawcom oliwy nazwy Sitia nie trzeba przedstawiać. Powszechnie wiadomo, że to właśnie stąd pochodzi najlepsza oliwa na świecie i jedynie oliwa z wybranych gajów z zachodniej Krety (na południe od Chanii i w okolicach Kolimbari/Voukoulies) ma szansę stanąć z nią w szranki. Pozostali producenci, zarówno z centralnej Krety (Heraklion, Rethymnon), pozostałych rejonów Grecji i innych krajów basenu Morza Śródziemnego często nie potrafią uzyskać produktu tak wysokiej jakości. Zdarza się, iż kwasowość ich oliw oscyluje wokół 0.8%, czyli na granicy umożliwiającej im nazewnictwo Extra Virgin (jest to możliwe w przypadku oliw z pierwszego tłoczenia, których kwasowość nie przekracza 0.8%). Pamiętaj! Jeśli zależy Ci na oliwie najwyższej jakości, zwracaj uwagę na region, z którego pochodzi oraz na kwasowość oliwy - im niższa, tym lepsza.
|
|
|
Właściwości oliwy Sitia:
-
Extra Virgin, czyli najwyższej jakości oliwa o kwasowości 0,6 % (by oliwa mogła być uznana za Extra Virgin jej kwasowość musi wynosić < 0,8% - im niższa kwasowość oliwy, tym wyższa jest jej jakość)
-
z pierwszego tłoczenia na zimno (w temperaturze poniżej 22C) przy użyciu wyłącznie środków mechanicznych,
-
ręczny zbiór oliwek, z których jest wytłaczana,
-
rejon pochodzenia: Sitia/Kreta - produkt oznaczony PDO (Protected Designation of Orgin) - chroniona nazwa pochodzenia produktu,
-
eleganckie i estetyczne opakowanie - puszka z wytłoczeniem
|
|
Oliwa Sitia to:
-
doskonały aromat i smak,
-
najwyższej jakości tłuszcz, który nadaje się zarówno do smażenia (dzięki dużej zawartości kwasów jednonienasyconych) jak i spożywania na zimno,
-
niepowtarzalny zielonkawy kolor, który zawdzięcza oliwkom Koroneiki,
-
drogocenne właściwości zdrowotne,
-
oliwa ta nie jest mieszanką oliw, a oliwki (wyłącznie zdrowe), z których jest wyciśnięta pochodzą z jednego gaju oliwnego,
-
w pełni naturalny produkt, bez żadnych dodatków, idealna do spożywania na czczo przy chorobach wrzodowych oraz wieńcowych.
|
|
Oliwa na zdrowie!
Oliwa należy do zdrowych tłuszczów. Odpowiednio zbilansowana dzienna dieta powinna uwzględniać spożycie tłuszczów. Tłuszcze zawierają kwasy tłuszczowe, które dzielimy na 3 rodzaje: nasycone, jednonienasycone i wielonienasycone. Tłuszcze zwierzęce zawierają głównie tłuszcze nasycone, a oleje wytłaczane z nasion oraz oliwa to głównie tłuszcze jednonienasycone, które w ich składzie sięgają nawet do 83%.
|
Oliwa jako kluczowe źródło kwasów jednonienasyconych pomaga w:
- obniżeniu poziomu "złego cholesterolou" (LDL) we krwi,
- utrzymaniu we krwi właściwego poziomu "dobrego cholesterolu" (HDL),
- prawidłowej pracy jelit,
- zapobieganiu chorobom układu sercowo-naczyniowego oraz ochronie organizmu przed chorobą wieńcową dzięki zawartości przeciwutleniaczy,
- leczeniu chorób gastrycznych i wrzodowych, wspomaga prawidłowe trawienie,
- lepszym wchłanianiu wapnia przez organizm,
- zapobieganiu chorobom nowotworowym,
- odmłodzeniu skóry.
|
Z racji, że to Kreta ma najdłuższą tradycję związaną z uprawą i przetwarzaniem oliwek, drzewa oliwne zajmują szczególne i wyjątkowe miejsce w kulturze lokalnej społeczności. Ich uprawa i zbiór oliwek wciąż prowadzone są w zgodzie z wielowiekową tradycją – ręczny zbiór oliwek, proces tłoczenia rozpoczyna się już po ok. dwóch godzinach od zbioru, tłoczenie ma miejsce w niewielkich tłoczniach rozsianych po gajach oliwnych. Ok. 82% oliwy produkowanej w Grecji to oliwa Extra Virgin - żaden z krajów produkujących oliwę z oliwek nie może pochwalić się takim wynikiem. Grecy spożywają jej również najwięcej na świecie - 26l rocznie na osobę. Na Krecie najpopularniejszy gatunek oliwek to Koroneiki - bardzo drobne, dzięki czemu idealnie nadają się do wytłoczenia.
|
To właśnie dzięki znakomitej oliwie mieszkańcy Krety cieszą się długowiecznością i witalnością. Oliwa chroni układ sercowo-naczyniowy, powoduje obniżenie poziomu cholesterolu poprzez pobudzenie jelit i wątroby do produkcji lipoprotein wysokiej gęstości, a także wspomaga prawidłowe funkcjonowanie wielu organów. Chroni również nasz organizm przed wieloma chorobami cywilizacyjnymi, a dzięki dużej zawartości przeciwutleniaczy, skutecznie walczy z wolnymi rodnikami, które mogą być przyczyną wielu stanów zapalnych, przyspieszonego starzenia się organizmu czy pojawienia się nowotworów.
|
|
Oliwa Sitia jest tłoczona i puszkowana na Krecie.
Termin przydatności do spożycia to październik 2015
Pojemność: 5 litrów (eleganckie i estetyczne opakowanie z dozownikiem, doskonale chroni walory tej oliwy).
Możliwość wystawienia faktury VAT.
|
|
Zapraszamy do zapoznania się z opiniami naszych klientów oraz na nasze inne aukcje z greckimi specjałami.
|
|
Osobom nie znającym tak dobrze kuchni greckiej, umożliwiamy jej poznanie dzięki naszym przepisom, które wraz ze zdjęciami "krok po kroku" publikujemy w dziale Przepisy Greckie.
|
|
|
|
|
|
Odbiór osobisty możliwy w Nieporęcie (100m od trasy W-wa - Zalew Zegrzyński) |
KOSZT WYSYŁKI KURIERSKIEJ WYNOSI 20zł NIEZALEŻNIE OD ILOŚCI ZAKUPIONYCH PRODUKTÓW |
PRZY ZAKUPIE POWYŻEJ 350zł PRZESYŁKA KURIERSKA GRATIS
|
W WARSZAWIE (kody pocztowe rozpoczynające się od 00-04) MOŻLIWOŚĆ BEZPŁATNEJ DOSTAWY PRZY ZAMÓWIENIU ŁĄCZNYM ZA CO NAJMNIEJ 200 zł. BEZPŁATNE DOSTAWY ODBYWAJĄ SIĘ W ŚRODY W GODZINACH 11-15 ORAZ W CZWARTKI W GODZINACH 19-21.30. |
|
Pozdrawiamy ze słonecznej Krety i życzymy smacznego,
Greckie Delikatesy i Przepisygreckie.pl
|
|
|
|
Opis i zdjęcia naszych aukcji są naszego autorstwa, stanowią przedmiot praw autorskich i podlegają ochronie zgodnie z ustawą z dn. 04.02.1994r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych (Dz. U. nr 24 poz.93) oraz ochronie z ustawy z dn. 08.06.1993r. o zwalczaniu nieuczciwej konkurencji (Dz. U. nr. 47 poz. 211). Kopiowanie zabronione!
Szanowna konkurencjo z Allegro i nie tylko - nie kradnij naszych opisów - stwórz własne!
|
|