Ta strona wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony, zgadzasz się na ich użycie. OK Polityka Prywatności Zaakceptuj i zamknij X

SITIA 0.3 5L - NAJLEPSZA GRECKA OLIWA - ZBIÓR 2012

21-03-2012, 12:19
Aukcja w czasie sprawdzania nie była zakończona.
Cena kup teraz: 169 zł      Najwyzsza cena licytacji: 169 zł     
Użytkownik malgosia75
numer aukcji: 2195703747
Miejscowość Warszawa
Kupiono sztuk: 5    Zostało sztuk: 45    Licytowało: 4    Wyświetleń: 104   
Koniec: 23-03-2012 10:55:14
info Niektóre dane mogą być zasłonięte. Żeby je odsłonić przepisz token po prawej stronie. captcha

Nasze stanowisko na targach w Zakopanem w sierpniu 2011OLIWA SITIA 0.3 - BOGINI OLIW

(opakowanie: elegancka puszka 5 litrów w kształcie walca)

 

Grecka oliwa Extra Virgin prosto z Krety oraz inne przysmaki z Grecji

 

Oliwa o najniższej kwasowości < 0,3% !

Im niższa kwasowość, tym lepsza jakość oliwy!

 
Data przydatności do spożycia: lipiec 2013r. - najnowsza dostawa - zbiór oliwek ze stycznia 2012r.
 

Tak od lat rozpoczynamy Niedzielę Wielkanocną w ChaniiW poszukiwaniu najlepszych smaków przemierzamy najciekawsze zakątki GrecjiNasza wielka, grecka przygoda na ekranie Dzień Dobry TVNZapraszamy Państwa do świata greckich smaków, do kuchni powszechnie cenionej za swoją prostotę i "domowość", ale przede wszystkim uważanej za najzdrowszą we współczesnym świecie. O tym ostatnim przekonujemy się każdego dnia obserwując naszych sędziwych sąsiadów w jednej z sennych kreteńskich wiosek. Ich kluczem do długowieczności jest na pewno ruch oraz dieta bogata w świeże warzywa i owoce, domowe sery, zieleninę i zioła porastające okoliczne wzgórza, czerstwe pieczywo, ryby oraz najlepszą na świecie oliwę z oliwek.

Zgłębiamy tajniki powstawania najlepszej oliwyZgłębiamy tajniki powstawania najlepszej oliwyOliwa nie jest dla nas zwykłym produktem, lecz naszą pasją. Naszą wielką, grecką kulinarną przygodę rozpoczęliśmy od przeprowadzki na Kretę w 2006 roku, gdzie przez lata zgłębialiśmy tajniki greckiej kuchni, a niekończące się podróże w poszukiwaniu najlepszych smaków zaowocowały stworzeniem oferty, dzięki której smaczne i zdrowe przysmaki zagoszczą na Państwa stole. Podróżując po Grecji od kilku lat staramy się wybierać produkty najbardziej wartościowe, a jednocześnie niedostępne lub trudno osiągalne na polskim rynku. Poszukujemy również produktów regionalnych charakterystycznych dla konkretnej części Grecji jak np. pomidory czereśniowe z Santorini czy jęczmienne czerstwe pieczywo do dakos tak popularne na Krecie.

 

Najlepsza do każdej sałatki!

 

Chcemy zaoferować Państwu jedną z najlepszych oliw, jakie znajdują się obecnie na greckim rynku. Kilka kropel tej wspaniałej kreteńskiej oliwy pozwoli Państwu poczuć smak lata i przenieść się myślami na tę słoneczną wyspę. Oliwa z oliwek to samo zdrowie! Tę oliwę kupią Państwo tylko u nas!

Najwyższej jakości oliwa Extra Virgin ze wschodniej Krety należy do ścisłej czołówki najlepszych oliw świata. Od lat nagradzana za wyjątkową jakość, idealny smak i aromat, staranną selekcję oliwek Koroneiki oraz bardzo rygorystyczny wymagania przy procesie wytłaczania. Ta luksusowa oliwa, bogata w antyutleniacze oraz witaminy, z kwasowością poniżej 0,3% o lekko owocowym aromacie stanowi idealne dopełnienie śródziemnomorskiej diety.
Rodzina Lantzanakis, która jest producentem oferowanej przez nas oliwy Sitia 0.3 ma bogate doświadczenie i wieloletnią tradycję w tłoczeniu naturalnej oliwy najwyższej jakości jaką bez wątpienia jest oliwa Sitia 0.3.
 

Oliwa Sitia 0.3 to najczęściej nagradzana oliwa na świecie. Poniżej zamieszczamy niektóre z nagród.

Międzynarodowy Instytut Jakości i Smaku w Brukseli

2008 - Nagroda za najlepszy smak

Konkurs "Oliwy świata"

2005 - Srebrny medal

Międzynarodowe Kolegium Oliwy z Oliwek

2005 - trzecie miejsce

Trzeci międzynarodowy konkurs na najlepszą oliwę (Zurich)

2004 - drugie miejsce

Ogólnogrecki konkurs na najlepszą oliwę z oliwek

2004 - drugie miejsce

Międzynarodowe Kolegium Oliwy z Oliwek

2002 - pierwsze miejsce

Międzynarodowe Kolegium Oliwy z Oliwek

2001 - pierwsze miejsce

Piąta doroczna wystawa producentów oliw

1999 - pierwsze miejsce

Międzynarodowy konkurs kuchni śródziemnomorskiej

2003 - pierwsze miejsce podczas degustacji oliwy

Pierwsze miejsce podczas międzynarodowej degustacji oliwy

Pierwsze miejsce podczas międzynarodowej degustacji oliwy

 

Znawcom najlepszej oliwy z oliwek nazwy Sitia nie trzeba przedstawiać. Powszechnie wiadomo, że to właśnie stąd pochodzi najlepsza oliwa na świecie i jedynie oliwa z wybranych gajów z zachodniej Krety (na południe od Chanii i w okolicach Kolimbari/Voukoulies) ma szansę stanąć z nią w szranki. Pozostali producenci, zarówno z centralnej Krety (Heraklion, Rethymnon), pozostałych rejonów Grecji i innych krajów basenu Morza Śródziemnego często nie potrafią uzyskać produktu tak wysokiej jakości. Zdarza się, iż kwasowość ich oliw oscyluje wokół 0.8%, czyli na granicy umożliwiającej im nazewnictwo Extra Virgin (jest to możliwe w przypadku oliw z pierwszego tłoczenia, których kwasowość nie przekracza 0.8%). Pamiętaj! Jeśli zależy Ci na oliwie najwyższej jakości, zwracaj uwagę na kwasowość oliwy - im niższa, tym lepsza.

 

Właściwości oliwy Sitia 0.3 :

  • Extra Virgin, czyli najwyższej jakości oliwa z oliwek o kwasowości < 0,3 % (by oliwa mogła być uznana za Extra Virgin jej kwasowość musi wynosić < 0,8% - im niższa kwasowość oliwy, tym lepsza jest jej jakość)

  • z pierwszego tłoczenia na zimno (w temperaturze poniżej 22C) przy użyciu wyłącznie środków mechanicznych,

  • ręczny zbiór oliwek, z których jest wytłaczana,

  • rejon pochodzenia: Sitia/Kreta - produkt oznaczony PDO (Protected Designation of Orgin) - chroniona nazwa pochodzenia produktu,

  • eleganckie i estetyczne opakowanie - puszka o kształcie walca

 

Oliwa Sitia 0.3 to:

  • doskonały aromat i smak,

  • najwyższej jakości tłuszcz, który nadaje się zarówno do smażenia jak i spożywania na zimno,

  • niepowtarzalny zielonkawy kolor, który zawdzięcza oliwkom Koroneiki,

  • drogocenne właściwości zdrowotne,

  • oliwa ta nie jest mieszanką oliw, a oliwki (wyłącznie zdrowe), z których jest wyciśnięta pochodzą z jednego gaju oliwnego,

  • w pełni naturalny produkt, bez żadnych dodatków, idealna do spożywania na czczo przy chorobach wrzodowych oraz wieńcowych.

 

Oliwa z oliwek - na zdrowie!

 

Oliwa należy do zdrowych tłuszczy. Odpowiednio zbilansowana dzienna dieta powinna uwzględniać spożycie tłuszczy. Tłuszcze zawierają kwasy tłuszczowe, które dzielimy na 3 rodzaje: nasycone, jednonienasycone i wielonienasycone. Tłuszcze zwierzęce zawierają głównie tłuszcze nasycone, a oleje wytłaczane z nasion oraz oliwa to głównie tłuszcze jednonienasycone, które w ich składzie sięgają nawet do 83%.

 

Oliwa jako kluczowe źródło kwasów jednonienasyconych pomaga w:

 

- obniżeniu poziomu "złego cholesterolou" (LDL) we krwi,

- utrzymaniu we krwi właściwego poziomu "dobrego cholesterolu" (HDL),

- prawidłowej pracy jelit,

- zapobieganiu chorobom układu sercowo-naczyniowego oraz ochronie organizmu przed chorobą wieńcową dzięki zawartości przeciwutleniaczy,

- leczeniu chorób gastrycznych i wrzodowych, wspomaga prawidłowe trawienie,

- lepszym wchłanianiu wapnia przez organizm,

- zapobieganiu chorobom nowotworowym,

- odmłodzeniu skóry.

Ręczny zbiór oliwek pod ChaniąZ racji, że to Kreta ma najdłuższą tradycję związaną z uprawą i przetwarzaniem oliwek, drzewa oliwne zajmują szczególne i wyjątkowe miejsce w kulturze lokalnej społeczności. Ich uprawa i zbiór oliwek wciąż prowadzone są w zgodzie z wielowiekową tradycją – ręczny zbiór oliwek, proces tłoczenia rozpoczyna się już po ok. dwóch godzinach od zbioru, tłoczenie ma miejsce w niewielkich tłoczniach rozsianych po gajach oliwnych. Ok. 82% oliwy produkowanej w Grecji to oliwa Extra Virgin - żaden z krajów produkujących oliwę z oliwek nie może pochwalić się takim wynikiem. Grecy spożywają jej również najwięcej na świecie - 26l rocznie na osobę. Na Krecie najpopularniejszy gatunek oliwek to Koroneiki - bardzo drobne, dzięki czemu idealnie nadają się do wytłoczenia.

 

To właśnie dzięki znakomitej oliwie mieszkańcy Krety cieszą się długowiecznością i witalnością. Oliwa z oliwek  chroni układ sercowo-naczyniowy, powoduje obniżenie poziomu cholesterolu poprzez pobudzenie jelit i wątroby do produkcji lipoprotein wysokiej gęstości, a także wspomaga prawidłowe funkcjonowanie wielu organów. Chroni również nasz organizm przed wieloma chorobami cywilizacyjnymi, a dzięki dużej zawartości przeciwutleniaczy, skutecznie walczy z wolnymi rodnikami, które mogą być przyczyną wielu stanów zapalnych, przyspieszonego starzenia się organizmu czy pojawienia się nowotworów.

 

Oliwa Sitia 0.3 jest tłoczona i puszkowana na Krecie.

 

Termin przydatności do spożycia to lipiec 2013.

Pojemność: 5 litrów (elegancka puszka w kształcie walca z dozownikiem, doskonale chroni walory tej oliwy).

 

Możliwość wystawienia faktury VAT.

 
 

Najstarsze drzewo oliwne na

Krecie znajduje w pobliżu naszego

domu w okolicach miejscowości Kolimbari

 

Zapraszamy do zapoznania się z opiniami naszych klientów oraz na nasze inne aukcje z greckimi specjałami.

 

Osobom nie znającym tak dobrze kuchni greckiej, umożliwiamy jej poznanie dzięki naszym przepisom, które wraz ze zdjęciami "krok po kroku" publikujemy w dziale Przepisy Greckie.

 
 
Bezpłatny odbiór na terenie W-wy (Białołęka). Odbiór osobisty możliwy po wpłacie na konto.
KOSZT WYSYŁKI KURIERSKIEJ WYNOSI 20zł NIEZALEŻNIE OD ILOŚCI ZAKUPIONEJ OLIWY.
PRZY ZAKUPIE POWYŻEJ 350zł PRZESYŁKA KURIERSKA GRATIS
 W WARSZAWIE (kody pocztowe rozpoczynające się od 00-04) MOŻLIWOŚĆ BEZPŁATNEJ DOSTAWY PRZY ZAMÓWIENIU ŁĄCZNYM ZA CO NAJMNIEJ 200 zł. BEZPŁATNE DOSTAWY ODBYWAJĄ SIĘ W ŚRODY W GODZINACH 11-15 ORAZ W CZWARTKI W GODZINACH 19-21.30.

Pozdrawiamy ze słonecznej Krety i życzymy smacznego,

Greckie-delikatesy.pl i Przepisygreckie.pl